KAKO PRAVILNO ČUVATI LEKOVE: Evo gde ne bi trebalo da stoji KUĆNA APOTEKA
Foto: Shutterstock

SAVETI STRUČNJAKA

KAKO PRAVILNO ČUVATI LEKOVE: Evo gde ne bi trebalo da stoji KUĆNA APOTEKA

Žena -

Neka mesta u kući mogu izazvati razne procese, pa tako može doći do otapanja, raspadanja važnih materija i smanjenja njihovog dejstva

Kuhinja je često mesto za čuvanje lekova, mada kažu da ona nije najbolji izbor, a nije im mesto ni u spavaćoj sobi. Zato ih mnogi stavljaju u ormariće ili police u kupatilu.

Međutim, farmaceuti kažu da je to verovatno najgore mesto za kućnu apoteku. Lekovi su tu izloženi velikoj vlažnosti, što utiče na to da izgube svoju dejstvo. To važi čak i ako ne otvorite kutijicu (pakovanje) u kojoj se on nalazi.

lekovi
foto: Shutterstock

Birajte suva i hladna mesta

Većina lekova voli hladna i suva mesta, gde je temperatura između 15 i 25 stepeni Celzijusa. U frižider treba stavljati samo one u čijim uputstvima je to jasno naglašeno, a na to bi i apotekar svakako trebalo da vam skrene pažnju. Kada živa u termometru pređe 25 stepeni, većinu lekova i kozmetičkih proizvoda najbolje bi bilo staviti u prostoriju zaštićenu od direktnog izvora toplote, svetlosti i vlage. Ako lek nije adekvatno čuvan, može doći do njegovog otapanja, raspadanja važnih materija u njemu, a samim tim će imati smanjeno dejstvo. Istovremeno može doći i do promene sastava, boje, konzistencije, mirisa i ukusa.

Lekovi
foto: Shutterstock

Nikako ispod 0 stepeni

Antibiotike tokom veoma visokih temperatura treba čuvati u frižideru da ne bi izgubili stabilnost i dejstvo. A kapi, vaginalete, inhalatore, insulinske injekcije čuvaju se na temperaturi od dva do osam stepeni. Stručnjaci upozoravaju da lekovi ne smeju biti izloženi temperaturama nižim od nule jer će se zamrznuti, što će takođe smanjiti njihovo dejstvo.

krema, lice, Nega
foto: Shutterstock

Signali da nešto nije u redu

Ako je u pitanju krema, sumnjiva će biti ako ima grudvice. Promena boje i čudan miris treba da budu znaci upozorenja da ni s mastima i gelovima nešto nije u redu. Sve u svemu, ako bilo koji lek izgleda drugačije od uobičajenog, nipošto ga nemojte koristiti.

(Kurir.rs)

04:59

ZBOG ČEGA SU INOVATIVNI LEKOVI TOLIKO SKUPI? Dr Trkulja objasnio kako teče proces nastanka i od čega zavisi CENA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track