ŽELITE LI OVAKO DA MUČITE SVOJU BEBU? Razmislite pre nego što ZAPALITE cigaru u TRUDNOĆI: Gušite novi život koji se razvija u vama
Foto: Profimedia

UŽAS!

ŽELITE LI OVAKO DA MUČITE SVOJU BEBU? Razmislite pre nego što ZAPALITE cigaru u TRUDNOĆI: Gušite novi život koji se razvija u vama

Žena -

Dim cigarete sadrži preko 4.000 hemikalija, cijanid, olovo i čak 60 sastojaka koji izazivaju rak. Iz tog razloga pušenje nije preporučljivo, ali odrasla osoba sposobna je sama da odluči da li to želi da priušti svom telu.

cigareta, žena, pušenje
foto: Profimedia

Ipak, nerođeno dete koje se razvija u majčinom stomaku ne može da odbije dim cigarete koji majka reši da unese u sebe. Kada pušite u trudnoći, toksini iz duvana dospevaju u krvotok, koji je bebin jedini izvor kiseonika i hranljivih materija.

Manjak kiseonika koji beba dobija može da ima veliki uticaj na bebin rast i razvoj. Pušenje tokom trudnoće udvostručuje šansu da se beba rodi pre vremena ili s manjom telesnom težinom.

Prevremeno rođena beba najčešće je teška između 1.600 i 1.900 grama, a neke bebe imaju znatno manju težinu. Koža joj je providna, mogu da se vide arterije i vene, a polne karakteristke obično nisu u potpunosti razvijene. Najčešće nedeljama, a neke bebe i mesecima, ostaju u bolnici u inkubatoru.

Ovo su samo neke od posledica koje se mogu desiti vašem detetu ukoliko se odulčite da nastavite da pušite u trudnoći ili čak da provodite više vremena u zadimljenom prostoru. Međutim, ako vam ni to nije dovoljno, pogledajte kako se vaša beba oseća u stomaku kada vi povučete dim i zapitajte se da li želite da ovako pati i da li je jedna cigareta vredna toga.

(Kurir.rs)

Bonus video:

16:13

Trudnoća povećava rizik od stvaranja kamena u bubregu: Evo šta savetuju lekari

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track