KAKO DA VAM KUĆNE BILJKE PREŽIVE DOK STE NA ODMORU: Ovaj detaljan vodič će vam otvoriti nove vidike i olakšati život!
Foto: Shutterstock

ubedljivo Najbolja rešenja

KAKO DA VAM KUĆNE BILJKE PREŽIVE DOK STE NA ODMORU: Ovaj detaljan vodič će vam otvoriti nove vidike i olakšati život!

Žena -

Sunce opet prži kao ludo, vi ste pod suncobranom na nekoj plaži ili ste spas od vrućina pronašli u selu ili na planini...

Idealna mesta da se osvežite i opustite, ali vam to baš ne ide od ruke: kod kuće ste ostavili zelene ljubimce i brinete šta ćete ugledati kad se vratite s odmora, hoće li preživeti paklenu vrućinu.

Cveće
foto: Shutterstock

Vreme je zaista nikad gore i svašta može da se dogodi s vašom kućnom oazom, ali ako poslušate naše savete, mirno ćete uživati. Po povratku možete samo da se obradujete.

Sve biljke će vas nagraditi predivnim, zdravim izgledom i tako će vam reći veliko hvala za ono što ste pre odlaska na odmor uradili - osigurali im optimalnu negu i uslove rasta, bez obzira na to o kojoj vrsti zelenog lepotana se radi.

zalivanje cveća
foto: Shutterstock

Već ste sigurno imali prilike da se uverite da je sobno bilje izdržljivije od onog koje ste smestili na balkon ili terasu, ali i ono će vas radosno dočekati kad se vratite ako ih dodatno zaštitite spuštanjem tende ili stvaranjem zaklona od direktnog sunca koje nemilice prži, pazeći da ipak svakodnevno dobijaju dovoljnu količinu svetlosti.

A kad je u pitanju zalivanje, koju metodu ćete primeniti, zavisi od vrste samih biljaka, ali i od toga da li imate samo nekoliko saksija ili čitavu vojsku zelenih ljubimaca.

SUKULENTI I ZAČINSKO BILJE

Biljke
foto: Shutterstock

Ako imate biljke s mesnatim listovima, agavu, kaktuse ili aloju, ne morate dodatno da ih zalivate ako ćete na putu da ostanete do tri nedelje! I inače se ređe zalivaju jer u svojim mesnatim listovima uspešno čuvaju vodu i hranjive materije, uz čiju pomoć mogu da prežive duga sušna razdoblja.

Uz njih, biljke koje gube malo vode su i kod nas odomaćene mediteranske lepotice: lavanda i žalfija.

Majčina dušica, ruzmarin i origano takođe će podneti duža sunčana razdoblja, ali nanu treba obavezno skloniti u senku, a posebno osetljive biljke kao što su orhideja ili bonsai - njih ipak poverite nekome ko je odgovoran na čuvanje jer zahtevaju stalnu pažnju.

Začinsko Bilje
foto: Shutterstock

PRIPREME UOČI PUTA

Pre odlaska na odmor detaljno pregledajte i druge biljke, odstranite uvele listove, nahranite ih i obilno zalijte. Većinu možete da stavite u prostoriju u koju dopire bar osam sati svetlosti dnevno. Tanjiriće ispod saksija ispunite kamenčićima (obluci su najzahvalniji), naspite preko njih vodu - na taj način će vlažiti vazduh oko biljke.

Zalivanje
foto: Shutterstock

SAMOZALIVANJE

Najjednostavnije metode samozalivanja, koje ne zahtevaju puno priprema i napora, podrazumevaju pomoć plastične flaše, kanapa ili neke tkanine i kante s vodom.

Plastičnu flašu (ako nemate, možete da upotrebite i staklenu) prvo dobro operite vodom. Na čepu iglom ili nožićem izbušite nekoliko sitnijih rupica. Potom naspite vodu u flašu i dobro je zatvorite, okrenite je s čepom nadole i uronite u zemlju u saksiju s biljkom - voda će kapati i zalivati je dok ste odsutni.

zalivanje cveća
foto: Shutterstock

Ako imate više biljaka, napunite kantu ili veću šerpu vodom i postavite je na povišeno mesto, mogu da posluže stolica ili stočić. Oko njih postavite saksije, u kantu uronite komade debelog kanapa, trake od gaze ili neke tkanine, a jedan kraj položite na zemlju u saksiji.

Za svaku teglu koristite poseban komad tkanine i cveće će dobijati neophodnu vlagu dok niste tu.

A KAD SE VRATITE...

Odstranite odmah uvenule grančice i listove, odmah zalijte biljke ako su potpuno suve. Sačekajte da se zemlja osuši i opet zalijte, pa im dodajte odgovarajuću prihranu.

Biljke
foto: Shutterstock

Ali ako su biljke previše zalivene i zbog toga su počele da žute i venu, pažljivo ih izvadite iz saksije sa celom zemljom koju treba da obložite papirnim ubrusima - oni će popiti višak vode! Postupak možete da ponovite više puta, sve dok ne osetite da je težina zemlje s biljkom upola lakša. Tad je vratite u saksiju i pričekajte s novim zalivanjem. Pripazite, nekad je potrebno da prođe i nekoliko dana!

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

03:40

BOTANIČKA BAŠTA DEO KAMPANJE ZASADI DRVO: Da li ste znali po kome nosi ime Jevremovac? (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track