VERUJETE LI U LJUBAV NA PRVI POGLED? Nije potrebno puno da zaključimo da li je neka osoba vredna naše romantične duše, ALI...
Foto: Shutterstock

(Ne)moguća misija

VERUJETE LI U LJUBAV NA PRVI POGLED? Nije potrebno puno da zaključimo da li je neka osoba vredna naše romantične duše, ALI...

Žena -

Neki misle da je to samo trenutak privlačnosti, drugi se kunu da su i sami iskusili ovaj pravi, iskreni i čarobni osećaj.

Čak 40 odsto ljudi tvrdi da se zaljubilo na prvi pogled, a da li je to stvarnost ili varka - procenite sami.

Srce, Shutterstock

Srce počinje brže da kuca, adrenalin vam udara u glavu, a po stomaku lete leptirići. Osećaš da se radi o nečem zaista posebnom: imaš čudan osećaj da osobu koju si tek ugledao oduvek poznaješ, da možeš da joj se poveriš, žudiš za njenim zagrljajem...

Ovako srećnici, koji tvrde da su doživeli ljubav na prvi pogled, opisuju ovaj fenomen. Da li su tek beznadežni romantičari ili je ovo iskustvo stvarno?

Naučnici koji prate aktivnosti ljudskog mozga tvrde da je ovako nešto moguće, baš kao i brojni psiholozi. Po njima, veća je mogućnost zaljubljivanja kad je neka osoba otvorena i spremna za ljubav od one koja ima punu glavu problema.

Zaljubljeni
foto: Profimedia

Profesori Univerziteta na Floridi takođe su se bavili ovim slatkim „problemom“ i nakon dugotrajnog posmatranja brojnih učesnika ispitivanja doneli su zaključak da je pola sekunde dovoljno da odlučimo da li je neka osoba potencijalni partner za nas!

Mnoge dugotrajne stabilne veze počele su osećajem uzajamne privlačnosti i zaljubljenosti na prvi pogled.

Miris udara kao grom

Prema nekim teorijama, ne zaljubljujemo se na prvi pogled, nego na - prvi miris. Iako dosta pažnje poklanjamo onome što vidimo i čujemo, miris osobe, a da toga nismo ni svesni, ima veliku ulogu u utisku koji ostavlja na nas. On odlučuje da li ćete biti prijatelji ili ljubavnici (između ostalog).

Imamo svi jedinstven, prirodni, gotovo neprimetan miris, ali kad nas neko uzbudi - postaje intenzivniji. Ako je privlačnost obostrana - eto čarolije ljubavi!

Iman, Dejvid Bouvi
foto: Profimedia

NI SLAVNI NISU IZUZETAK

Da je to moguće, svedoče i slavne osobe. Poznatpo turbulentnom i prilično poročnom ljubavnom životu, planetarno popularni muzičar Dejvid Bouvi priznao je da je iskra ljubavi koju je osetio prema budućoj supruzi, slavnoj manekenki Iman, zaiskrila čim ju je ugledao.

- Bila je to ljubav na prvi pogled, odmah sam smišljao imena za našu decu!

Slično iskustvo imao je i glumac Metju Makonahej. Godinama je tvrdio da je jako srećan zato što je slobodan, a onda je video Kamilu Alves, naravno – buduću suprugu.

- Krajičkom oka sam primetio njenu siluetu, prolazila je nekoliko metara od mene. Podigao sam pogled ka njoj i u tom trenutku izgovorio „Šta je to?!“ U glavi su mi se motale misli kako bih mogao da joj priđem i na kraju sam skupio hrabrost. Shvatio sam da je reč o ženi sa kojom želim da provedem ostatak života.

Metju Mekonahi

Met Dejmon se isto osećao kada mu je šankerica Lusijana Barozo sipala piće u jednom baru. Danas mu je supruga.

- Video sam je kako šeta po prostoriji, a iz nje kao da je izbijala neka svetlost. Isijavala je radošću. Znao sam da moram da započnem razgovor s njom.

VAŽNA JE I HEMIJA

Naučnici i za to imaju komentar: osobe kojima je važan fizički izgled partnera imaju veću mogućnost da se zaljube na prvi pogled jer su osobine koje su njima važne vidljivije od unutrašnjih osobina.

Ali pored fizičke privlačnosti važna je i hemija, odnosno emocionalna privlačnost. I kada se one usklade – tada zaista možemo da kažemo da ljubav na prvi pogled postoji.

Brza ili spora, o ljubavi treba brinuti!

Veza, Ljubav, Partneri
foto: Shutterstock

Bez obzira na to kako počinje ljubav, sporo ili brzo, u sekundi, o njenom razvoju treba brinuti.

Kombinacija intuicije, hormona, hemijske reakcije i pravog trenutka može da bude zaslužna za ljubav na prvi pogled, ali ljubav će (kakva šteta!) uvek biti jedna od sfera života ukojoj niko ne može da bude sto odsto siguran!

Mislite o tome!

Profesor psihologije Džon Buri smatra da je ljubav na prvi pogled rezultat podsvesnog procesa eliminacije u kojem isključujemo ljude koji ne odgovaraju kriterijumima koje tražimo kod partnera. A kada upoznamo nekoga ko odgovara većini naših kriterijuma, skeniramo ga još dublje i na taj način nesvesnim procesom dođemo do samo jedne osobe.

Interesantno je da su većinom zaljubiška u sekundi - muškarci!

Zaljubljen
foto: Shutterstock

Oni stvaraju sliku idealnog partnera kako odrastaju i kada pogledaju nekoga, vide strast koja budi njihov interes. Kod muškaraca se, tvrde psiholozi, privlačnost temelji na slici majke i oni će pre uočiti fizičke osobine pripadnice lepšeg pola.

S druge strane, ženama je važnija povezanost s partnerom, pa procenjuju da li je muškarac potencijalni hranitelj i zaštitnik.

Kako god, što bi rekao ŽanŽak Ruso, ono što se jednom ljubilo - ne može se zaboraviti!

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

02:52

MOĆNA MAGIJA ZA LJUBAV: Baka Višnja tvrdi da pomaže u rešavanju ljubavnih problema POTREBNE SU JOJ SAMO 3 STVARI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track