KOLAČ OD KIVIJA BEZ PEČENJA: Pravite ga što češće jer je PRAZNIK ZA ORGANIZAM, a pomaže vašem zdravlju (RECEPT)
Foto: Shutterstock

I desert i lek

KOLAČ OD KIVIJA BEZ PEČENJA: Pravite ga što češće jer je PRAZNIK ZA ORGANIZAM, a pomaže vašem zdravlju (RECEPT)

Žena -

Kivi sadži skoro dva puta više vitamina C od drugog južnog voća, 100 g ima čak 98 mg.

Poznato je da jača imuni sistem, štiti od prehlada i drugih respiratornih infekcija, ali isto tako uspešno snižava visok krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju krvi, ublažava stres i smiruje živce, pomaže kod varenja i zatvora, jača kosti, štiti od sunčevog zračenja.

Kivi
foto: Shutterstock

Konzumiranje kivija se posebno preporučuje dijabetičarima, osobama sklonim alergijama, trudnicama, ženama u menopauzi, obolelima od katarakte, onima koji puše i unose dosta alkohola.

Nećete pogrešiti ako ga jedete svakodnevno, (dovoljna su dva kivija), a ovako ćete da napravite kolač od kivija bez pečenja:

SASTOJCI:

Kora

-150 g badema

-150 g urmi

urme
foto: Profimedia

Krem

-2 kivija

-250 g indijskih oraha

-180 ml kokosovog mleka

-2 velike kašike soka limete

-2 velike kašike sirupa od pirinča ili agave (može drugi)

-1 šaka svežih listova nane

Ukrasi

Nana, Menta
foto: Shutterstock

-3 kivija

-1 šaka sveže nane

PRIPREMA:

1. Usitnite dobro u blenderu bademe koje ste prethodno natopili vodom i ostavili da prenoće i omekšaju, dodajte urme (takođe treba da prenoće u vodi) i miksajte dok se ne oformi jednolična smesa.

2. U prigodan kalup ili posudu sipajte smesu, ravnomerno je raspodelite i utisnite, pa stavite u zamrzivač. Pripazite, odaberite posudu koja trpi nisku temperaturu!

žena, Napitak, Blender
foto: Profimedia

3. U blender stavite indijske oraščiće, kokosovo mleko, sok limete i sirup koji imate (ne mora da bude od pirinča ili agave), neka radi dok smesa ne postane kremasta.

4. Izvadite posudu iz zamrzivača i na koru stavite dobar deo krema (3/4 krema), razmažite i vratite u zamrzivač.

5. Preostalom delu krema dodajte kivi i nanu. Izblendirajte dok ne dobijete smesu kremaste teksture i zelene boje, a potom je rasporedite ravnomerno po kolaču i vratite ga ponovo u zamrzivač, neka odstoji još dva – tri sata.

Kolač, Kivi, Desert, Recept
foto: Shutterstock

6.Kada izvadite kolač iz zamrzivača, na vrh stavite kolutove kivija i pospite svežim listovima nane.

Kurir.rs

Bonus video:

02:08

POSNA TRPEZA MOŽE DA BUDE PREUKUSNA Domaćice iz Srema imaju fenomenalne recepte

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track