"SRPSKA DRAMA" SINIŠE KOVAČEVIĆA APSOLUTNI POBEDNIK: Trsteničko pozorište osvojilo duplu krunu na Festivalu festivala u Trebinju
Foto: Kurir/Ž.M.

Amatersko stvaralaštvo

"SRPSKA DRAMA" SINIŠE KOVAČEVIĆA APSOLUTNI POBEDNIK: Trsteničko pozorište osvojilo duplu krunu na Festivalu festivala u Trebinju

Kultura -

Glasovima stručnog žirija i publike predstava “Srpska drama” Siniše Kovačevića u izvođenju Trsteničkog pozorišta, a u režiji Miloša Miloševića Šike, ubedljivo pobedila na Festivalu dramskog amaterskog stvaralaštva na Balkanu, održanom u Trebinju.

Prvak Srbije u dramskom amaterskom stvaralaštvu – Trsteničko pozorište predstavljalo je našu zemlju na Festivalu festivala u Trebinju – smotri najboljih predstava u ovoj kategoriji na kojoj se takmiče najbolje neprofesionalne pozorišne trupe iz bivših YU republika.

Za najbolju predstavu na 65. Festivalu festivala u Trebinju proglašena je “Srpska drama” u izvođenju Trsteničkog pozorišta i Dramskog ateljea “Vuk Karadžić” iz Grabovca, po istoimenoj drami Siniše Kovačevića, a u režiji Miloša Miloševića Šike. Predstava je krunisana sa dve šampionske titule i to glasovima publike i po oceni stručnog žirija i to jednoglasno. Stručni žiri je radio u sastavu: reditelj Dimitrije Jovanović i članovi - dramaturg iz Štipa Trajče Kacarov i reditelj iz Beograda Nemanja Savković. Oni su proglasili za najbolji komad “Srpsku dramu”, koju je režirao Miloš Milošević Šika, multimedijalni umetnik iz Trstenik i član ovog ansambla. Pored Zlatne maske za najbolju predstavu u celini, trstenička predstava je proglašena za najbolju i po oceni žirija publike, koji su sačinjavali: predsednica Slađana Skočajić i članovi Božidar Stajčić, Zoran Milošević, Jelena Prtilo i Dragan Živanić.

1 / 3 Foto: Kurir/Ž.M.

Trsteničanima su pripale još četiri prve nagrade - maske i to: za najbolju mušku ulogu Dušanu Joviću - za lik Obrada Srećkovića u “Srpskoj drami”, za najbolje rediteljsko ostvarenje “Borislav Gligorović” - Milošu Miloševiću Šiki, reditelju komada “Srpska drama”, za najbolju kolektivnu igru ansamblu ove predstave i za najbolju epizodnu ulogu Viktoru Nedeljkoviću za lik vojnika Milana Srećkovića u “Srpskoj drami”.

Trsteničko pozorište i Dramski atelje “Vuk Karadžić” iz Grabovca na Festivalu festivala u Trebinju, su ostvarili drugu uzastopnu dvostruku pobedu i to je prvi i do sada jedinstveni slučaj u istoriji manifestacije, na kojoj učestvuju amaterska pozorišta iz nekadašnjih republika bivše SFRJ.

Dramski umetnici iz Trstenika su ostvarili veliki trijumf u vrlo teškim uslovima rada i bez ikakve podrške lokalne samouprave. Njima je uskraćen prostor u opštinskom Domu kulture, sve probe su izvodili na improvizovanoj sceni u selu Grabovcu, a potrebna finasijska sredstva su sami obezbeđivali donacijama ljudi dobre volje.

Ovo je još jedan dokaz da kvalitet i veliki entuzijazam uvek pobeđuju i da posvećenost svojoj struci i profesiji nemože da zaustavi nukakva prepreka.

Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track