ZA SVE VAS KOJI POSTITE NA VODI MUSAKA OD PŠENICE I ŠLJIVA: Zdravo, ukusno i zasitno jelo s kojim će SVI biti ODUŠEVLJENI (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Odličan izbor

ZA SVE VAS KOJI POSTITE NA VODI MUSAKA OD PŠENICE I ŠLJIVA: Zdravo, ukusno i zasitno jelo s kojim će SVI biti ODUŠEVLJENI (RECEPT)

Žena -

Pravoslavni hrišćani Gospojinski post poste kao i Veliki post, sve dane „na vodi“, osim subote i nedelje kada su dozvoljeni ulje i vino.

Gospojinski post je ustanovljen u znak sećanja na smrt Presvete Bogorodice i dan kada se uspela na nebo 28. avgusta. Taj dan se u narodu naziva Velika Gospojina, a poznat je kao praznik majki i dece.

Velika Gospojina, Gospojinski Post
foto: Youtube Pt.

Ovaj post je najkraći od četiri velika godišnja posta, traje 15 dana, od 14. do 28. avgusta, ali je stroži od božićnog i apostolskog, što ne znači da za svoje ukućane ne možete da pripremite zdrava, ukusna i zasitna jela.

S ovim receptom biće oduševljeni i oni koji ne poste, a evo kako se pravi musaka od pšenice i šljiva na vodi:

SASTOJCI:

- 800 g krompira

- 200 g pšenice

- 100 g šljiva

šljive
foto: Thinkstock

- 20 g oraha

- 4 velike kašike paradajz pirea

- bujon od povrća

- pola kašike ruzmarina

PRIPREMA:

1. Dobro operite krompir, ogulite ga i isecite na tanke kolutove, pšenicu skuvajte.

2. Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni, a dok se greje u vatrostalnu ili drugu prigodnu posudu za pečenje ređajte prvo krompir, sitno seckane šljive, a zatim pšenicu pomešanu sa orasima.

3. Razblažite paradajz pire sa bujonom od povrća i time prelijte musaku.

4. Musaku pospite ruzmarinom i pecite 45 minuta.

Savet plus: Sloj tanko isečenog krompira možete da stavite da bude i gornji sloj musake, a ovo jelo možete da ukrasite i kriškama paradajza, listovima svežeg peršuna, bosiljkom.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:07

Darko Lazić trenira u teretani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track