AKO SE PITATE ZAŠTO VAM JE KOSA SUVA, A BOJA ISPRANA: Ove štetne sastojke u šamponima bi trebalo da IZBEGAVATE
Foto: Profimedia

BIRAJTE PRIRODNO

AKO SE PITATE ZAŠTO VAM JE KOSA SUVA, A BOJA ISPRANA: Ove štetne sastojke u šamponima bi trebalo da IZBEGAVATE

Žena -

Proizvodi za negu i higijenu prepuni su toksičnih sastojaka i hemikalija, a upravo proizvodi za kosu ih sadrže najviše

Šamponi mogu biti veoma štetni za kosu i teme, jer pojedni sastojci spiraju njena prirodna ulja koja su kosi preko potrbna da bi bila zdrava i sjajna.

Ljudi postaju sve svesniji lošeg uticaja mnoštva hemikalija u kozmetičkim preparatima, te se okreću prirodnim receptima i namirnicama koje imaju u svojoj kuhinji. Ove hemikalije u industrijskim šamponima dermatolozi predlažu da izbegavate:

Sulfati - pena u proizvodima za negu kose koja uklanja prirodna ulja i boju, a može izazvati i iritacije.

Triklosan - hemikalija koja se dodaje za duži rok trajanja antibakterijskim proizvodima koja može da utiče na hormone, a takođe je povezana s rakom i problemima reprodukcije.

Online kupovina, Hangar, Mystic Nails, kosa, nega, keratin, šampon, maska, losion, ulje
foto: Profimedia

Parabeni - hemikalija koja skida boju s kose i može da dovede do suvoće i iritacije. Naučnici proučavaju uticaj parabena na rak dojke.

Benzen - poznati kancerogeni sastojak

Formaldehid - poznati kancerogen koji se još uvek koristi u nekim šamponima.

Prirodni proizvodi koji mogu da naštete vašem temenu:

Soda bikarbona Iako se na društvenim mrežama reklamira kao odličan piling vaše kose i temena, njen pH može da iritira teme i ispere prirodna ulja.

Soda Bikarbona
foto: Profimedia

Ricinusovo ulje Može biti štetno u preteranim količinama, kosa može lako da puca i brzo da se mrsi.

Limun Kiselina iz limunovog soka može biti dobra za kosu, ali preterano i često korišćenje može da je osuši.

Sastojci koje je poželjno koristiti:

Brašno od leblebija s mlekom Ova mešavina koristila se od davnina u Indiji, a brašno od leblebija, kao i ono od pirinča obnavlja kosu i podstiče stvaranje keratina.

Pirinčana voda Stručnjaci tvrde da je ova voda puna hranljivih materija poput folata, vitamina B, vitamina E, aminokiselina i aktioksidansa koji povećaju vlažnost vaše kose i temena, dodajući volumen i definiciju. Dovoljno je da je koristite jednom ili dva puta nedeljno.

Jaja
foto: Profimedia

Jaja Bilo da ćete ih stavljati na vlasište ili jesti - ona pomažu u stvaranju sjajne i zdrave kose. To je zato što sadrže biotin, jod i vitamine A, D, E i B12. Sumpor u jajima deluje antimikrobno, a žumanca sadrže vitamine koji mogu lomljivu kosu da učine otpornijom na oštećenja. Nanesite i isperite mešavinu jaja i vode jednom ili dvaput nedeljno.

Kokosovo ulje Jedna studija je pokazala da kokosovo ulje štiti kosu od oštećenja od sunca filtriranjem UV zraka, kao i da pomaže kod peruti. Ne bi trebalo da koristite previše kokosovog ulja jer nakupljanje može da zapuši pore, ali ako ga povremeno koristite i potpuno isperete može pomoći u održavanju zdrave kose i temena.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:33

GROZNICA ZAPADNOG NILA POSEBNO BRINE LEKARE! Epidemiolog za Kurir TV detaljno opisala simptome: Ako osetite OVO, ODMAH KOD LEKARA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track