KAKO DA VAM POLAZAK U PRVI RAZRED BUDE MANJE STRESAN: Ovako će se vaš ĐAK PRVAK radovati danu koji se pamti ZAUVEK!
Foto: Shutterstock

za sva vremena

KAKO DA VAM POLAZAK U PRVI RAZRED BUDE MANJE STRESAN: Ovako će se vaš ĐAK PRVAK radovati danu koji se pamti ZAUVEK!

Žena -

Došao je i taj trenutak da vaše dete postane đak. Osim dobrodošlih priprema, potrudite se da mu ovaj događaj ostane u najlepšoj uspomeni.

Dok ste trepnuli, vaše dete je toliko poraslo da ove godine kreće u školu. A zna se, taj dan mora da bude drugačiji od drugih jer, koliko god lepih školskih trenutaka bilo ubuduće, on se pamti do kraja života. Mališani su sigurno uzbuđeni, torba, sveske i pribor su uveliko kupljeni, osmišljava se kombinacija odeće u kojoj će zasijati...

škola
foto: Shutterstock

Nažalost, zbog epidemiološke situacije i virusa koji vrebaju, većina škola ove godine neće imati pozdravnu priredbu i upravo zato, bar kod kuće, mame i tate bi trebalo da naprave simboličnu svečanost i taj dan potomku učine posebnim jer on označava ulazak u novo životno doba.

Ipak, od svega je najvažnije da prvi susret sa školom postane nezaboravan i zato se svojski potrudite da ga dete zapamti.

škola
foto: Shutterstock

Ostavite par dana od godišnjeg odmora da biste to vreme proveli sa detetom tokom njegovog prilagođavanja, pogotovo na dan kada kreće u školu. Obucite ga lepo, onako kako ono želi, bez preterivanja i preskupih stvari. Jer škola nije modna pista.

Najvažnija je higijena, sve treba da bude čisto, nokti podrezani, koša očešljana, a odeća ispeglana. Tako treba da bude svaki dan. I vi budite lepo obučeni s nekim detaljem koji će na dete ostaviti utisak da je i vama ovaj dan poseban.

Ne budite nervozni, ali ni lažno euforični, dete će to prepoznati pa će i ono biti istog raspoloženja.

škola
foto: Shutterstock

Pokažite radost. Verujemo da ste uzbuđeni kako će sve to da prođe, ali morate da verujete u svog mališana i njegove sposobnosti. Nemojte odmah da kritikujete dete da ono na samom početku ne bi postalo nesigurno. To je jako važno da znate.

Do polaska u školu trebalo bi da ga postepeno uvedete u ritam spavanja kako na nastavu nikada ne bi došlo pospano.

škola
foto: Shutterstock

Polazak u školu zaslužuje makar malo slavlje. Nije to rođendan, ali jeste veliki dan za sve, naročito najužu porodicu kao što su bake, deke, ujaci, stričevi, tetke...

Možete ih pozvati na tortu, kolače ili večericu. Čestitajte svi zajedno detetu što postaje prvačić, ali ne preterujte sa školskim temama. O nastavnicima govorite sve najlepše, jer će oni učiti i vaspitavati vaše dete. Pripremite se da s njima sarađujete i uvek budete u toku šta se zbiva. Ovaj dan mora da bude začinjen i simboličnim poklonima.

To može da bude mali ručni sat ili zlatni prstenčić, narukvica ili naušnice... Nešto što će trajati. Ovakav poklon uvek će ga podsećati na taj tenutak. A setićete se i vi tog septembarskog jutra, pa zajedno možete da oživite uspomene.

škola
foto: Shutterstock

Tog dana dete će se prvi put sresti sa budućim učiteljem ili učiteljicom, upoznaće drugove i drugarice iz odeljenja. I na to treba da ga pripremite. Ako je prvačić išao u vrtić, već ima određeno iskustvo. Ali škola zahteva ozbiljniji pristup.

Ako se prvi put sreće sa kolektivom, ići će teže, ali tu ste vi da pogurate. Uvek potencirajte da je škola lepo mesto gde će se družiti sa vršnjacima, ali i naučiti divne stvari. Učenje je samo po sebi vredna delatnost i nikada ne govorite da je škola teška, već zabavna i korisna.

dete, deca, školarac, školarci, škola, povratak u školu
foto: Shutterstock ilustracija

Savladajte unapred put od kuće do škole. Prošetajte do školskog dvorišta i nazad, kako bi prvak naučio put i upoznao se sa okolinom. Najbolje je da ga u početku pratite i vidite kako se ponaša na ulici.

Do polaska u školu već treba da zna kako se prelazi ulica i prepozna znakove na semaforu. Današnja deca su uglavnom prezaštićena, pa nije redak slučaj da ne znaju pravilno da se zakopčaju ili vežu pertle na cipelama.

Naučite dete da postepeno savladava veštine samostalnog oblačenja. Kada se vrati kući, neka lepo složi svoje stvari, a ne da ih razbaca i pojuri da se igra. Takođe, neophodno je da nauči da samo odlazi u toalet, obriše nos maramicom, redovno pere ruke i vodi računa o odeći.

škola
foto: Shutterstock

A najvažnje od svega jeste to da ga naučite da bude dobar drug, da deli, saoseća, pomaže i da poštuje učiteljicu/učitelja. Jer jedino tako će biti prihvaćeno u kolektiv, a znamo da se već od prvog razreda stiču prijatelji za ceo život... Želimo puno sreće mališanima, a i vama, dragi roditelji!

Kurir.rs/Lena/Ljilja Jorgovanović

Bonus video:

02:08

JEDINSTVENA ŠKOLA U TIMOČKOJ KRAJINI: Ima 14 vukovaca, a uslovi za rad su FANTASTIČNI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track