DETE (2) MI JE SA STOLA PALO NA GLAVU, A ZATICALA SAM DETE I MOKRO I UPKALANO: Srpske majke o JEZIVIM ISKUSTVIMA sa bebisiterkama!
Foto: Shutterstock

katastrofa

DETE (2) MI JE SA STOLA PALO NA GLAVU, A ZATICALA SAM DETE I MOKRO I UPKALANO: Srpske majke o JEZIVIM ISKUSTVIMA sa bebisiterkama!

Žena -

Beba s bebisiterkom povređena u tramvaju. Bebisiterka otela bebu od 40 dana i odnela je kod bivšeg dečka. Bebisiterka detetu dala bensedin... Često čitamo o incidentima s dadiljama, koje umesto da pomognu, roditeljima naprave pakao od života.

Jovana (35) iz Beograda je imala rđavo iskustvo. Poverila je ćerkicu devojci iz komšiluka, ali je već prvog dana "čuvanja", na poslu ju je zatekao neprijatan poziv.

dete, opasnosti za decu
foto: Shutterstock

Dete palo sa stola

- Bebisiterka me je pozvala i usplahirenim glasom rekla da je moja ćerkica od dve godine pala sa stola i da su u taksiju na putu do lekara. U prvi mah sam potisnula način na koji je povređena, dete mi je palo sa stola na glavu, bilo mi je bitno samo da nije teže povređena - priseća se svog iskustva jedna mama devojčice iz Beograda.

Njeno dete pukom srećom nije bilo teže povređno. Devojčica je imala samo čvorugu na glavi.

beba
foto: Profimedia

- Stigla sam lekaru, već su bile u ordinaciji. Doktor je pregledao moju ćerkicu i odmah s vrata je počeo i mene da smiruje, pošto sam izbezumljene face uletela unutra. Govorio mi je da nije ništa strašno, ali to meni naravno nije značilo ništa. Jedva da sam i čula šta govori - ispričala nam je Beograđanka.

Bebisiterka je našoj sagovornici rekla da su se igrale i da ju je podigla na sto, ali da joj je zazvonio telefon...

- Od tada bih i poslednji dinar dala samo da dete ostavim u sigurnim rukama. Naučila sam to na teži način - zaključila je Jovana.

Potera za dadiljom

Svetlana iz Novog Sada je u potrazi za "normalnom dadijom" bila nekoliko meseci.

dadilja, majka i ćerka
foto: Profimedia

- Kada je došlo vreme za povratak na posao i razdvajanje od deteta, bila sam očajna. Pakao je tek počeo kada sam krenula u poteru za dadijom. Dete sam zaticala musavo, mokro, uplakano. Mesecima je trajala agonija i bilo je zaista mučno - navela je nezadovoljna majka.

Novosađanka je ipak upela da pronađe dadilju. Dobila je preporuku od prijateljice.

- Trajalo je predugo, koštalo je i para i živaca. Definitivno je ogroman problem pronaći bebisiterku koja će adekvatno brinuti o detetu, ali je moj savet da ne odustajete i da pri prvom signalu da dadilja ne vodi računa i ne posvećuje maksimalnu pažnu vašem detetu, zamenite istu - zaključila je naša sagovornica.

0168961197, bebisiterka, deca, čuvanje dece, dete
foto: Profimedia

Udruženju „Roditelj“ se često roditelji javljaju sa pitanjima u vezi sa ovom temom i njihov je savet da, ukoliko je to moguće, nekoliko meseci unapred razgovaraju, upoznaju se i odlučuju o tome ko će im čuvati dete kako ne bi dolazilo do nekih neželjenih situacija.

- Problem je što jaslice decu primaju kada napune 12 meseci, a već posle 11 meseci od porođaja žene uglavnom moraju da se vrate na posao, tako se često čeka poslednji trenutak. Naša preporuka je da, ako je to moguće, ta osoba bude neko iz porodice, jer to uglavnom najlakše pada i deci i roditeljima. Ipak, ako roditelji nemaju tu mogućnost , važna je dobra preporuka, rekla je Dragana Soćanin, članica odbora Udruženja „Roditelj“.

Isto tako, savetovala je da ostavljanje deteta samo sa bebisiterkom ide postepeno, u prvo vreme da budete zajedno sa dadiljom i detetom i da taj proces privikavanja ide postepeno.

Odluku o tome ko će vam čuvati, maziti, paziti i vaspitavati dete donosite pažljivo. Budite strpljivi i čuvajte živce, trebaće vam. Srećno!

(Kurir.rs / BlicŽena)

Bonus video:

01:28

MAJKE IMAJU POSEBNE ZAHTEVE OD DADILJA: Mogu da im čuvaju decu samo ako su vakcinisane i redovno rade OVO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track