CRNOGORSKI SMOČANI KAČAMAK IMA NENADMAŠNI UKUS: Evo kako se pravi ovo tradicionalno jelo koje ćete obožavati (RECEPT)
Foto: Shutterstock

RECEPT

CRNOGORSKI SMOČANI KAČAMAK IMA NENADMAŠNI UKUS: Evo kako se pravi ovo tradicionalno jelo koje ćete obožavati (RECEPT)

Žena -

Tradicionalni crnogorski kačamak pravi se od brašna, krompira i belog mrsa. Služi se za doručak uz dodatak kiselog mleka. "Smok", odakle i vodi ime za smočani kačamak, pravi se od punomasnog sira i kajmaka, najbolje starog skorupa.

Tajna najboljeg smočanog kačamaka je u kolašinskom lisnatom siru, koji se 'lista kao knjiga', a dobija se samo od melaka u određeno doba godine jer zavisi od ispaše sa okolnih planina, pre svega Sinjajevine.

Neki ga zato zovu smočani, a neki bijeni, jer se tokom pripreme udara posebnom drvenom palicom kačamarom ili tucnjem.

Sir, kolač
foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 krompira
  • 1 šolja kukuruznog brašna
  • 1 ravna kašičica soli
  • oko 600 ml vode
  • 800 dl mleka
  • 2 pune kašike starog kajmaka
  • 2 kriške prevrelog sira
Kačamak
foto: Profimedia

Priprema:

  1. Krompir oljuštite i isecite na manje komade pa stavite u slanu vodu da se kuva. Kad voda provri, dodajte kukuruzno brašno, ali ne mešajte. Neka vri tako 10 ak minuta.
  2. Potom smanjite temperaturu i ostavite na laganoj vatri oko pola sata i manje. Tečnost treba malo da ispari, pa ako je ima previše slobodno malo odlijte.
  3. Drvenom varjačom dobro "istucite" masu da se potpuno sjedine krompir i brašno. Potom sklonite sa ringle na par minuta.
  4. U drugu šerpicu sipajte mleko, dodajte kajmak i sir, pa uključite ringlu da se sve istopi i sjedini. U to stavite kačamak, promešajte i sačekajte da provri. Sklonite sa ringle i servirajte.

(Kurir.rs/Najžena)

Bonus video:

04:02

PRIZNALA ČEGA SE SVI STIDE! Ruška otkrila kako preživljava sa 1.000 dinara: Jedem kačamak, ali uvek imam za cigare!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track