LOŠA KOMBINACIJA KOJA MOŽE DA UMANJI DEJSTVO: Ako uzimate ovaj LEK, trebalo bi da zaboravite na JUTARNJU KAFU
Foto: Profimedia

PREPORUČENA PAUZA JE OKO 3 SATA

LOŠA KOMBINACIJA KOJA MOŽE DA UMANJI DEJSTVO: Ako uzimate ovaj LEK, trebalo bi da zaboravite na JUTARNJU KAFU

Žena -

Ako uzimate pilule, a odmah zatim kafu, to nije baš sjajna ideja. Jedan lek zahteva posebnu pažnju.

Kombinacija leka i kafe

Ako imate naviku da uzimate lekove sa kafom, to bi trebalo da promenite, jer ovo može biti izuzetno štetna navika.

Ako lečite hipotireozu, morate uzimati lekove prema određenom uputstvu. Najmanje 40 minuta nakon uzimanja tablete, ne bi trebalo ništa da jedete, a to važi i za kafu, koju pacijenti često ne računaju. U slučaju ove vrste lečenja, ranije jedenje doručka ili ispijanje kafe može smanjiti efekat leka i do nekoliko desetina procenata.

hrana, lekovi
foto: Shutterstock

Hormon štitne žlezde je izuzetno osetljiv na kafu i drugu hranu. Iz tog razloga, lekovi se obično uzimaju čim se probudite. Ako to ne učinite, to može značajno da smanji efikasnost leka. Prerano ispijanje kafe smanjuje apsorpciju leka i odlaže njen efekat.

Vrsta kafe koju pijemo takođe ima direktan uticaj na lekove koje uzimamo, u slučaju levotiroksina, druga štetna komponenta je mleko koje se često dodaje kafi. Kalcijum sadržan u mleku takođe ometa apsorpciju levotiroksina i delovanje leka.

kafa, šolja Kafe, Turska Kafa, Domaća Kafa, kafić
foto: Shutterstock

Kada možete piti kafu?

U slučaju lečenja hipotireoze, specijalisti sve češće pozivaju na značajno produženje intervala između uzimanja lekova i ispijanja kafe. Iako se do sada govorilo o intervalu od 30-40 minuta, sve je više mišljenja da bi ovo vreme trebalo značajno da se produži. Neki lekari savetuju svoje pacijente da se uzdrže od kafe čak 2-3 sata nakon uzimanja pilule.

Prerano ispijanje kafe nakon uzimanja leka značajno smanjuje efikasnost lečenja hipotireoze. Kao posledica toga, poremećena je apsorpcija hormona (čak i za nekoliko desetina procenata!) Alternativno rešenje je da razgovarate sa endokrinologom.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:59

ZBOG ČEGA SU INOVATIVNI LEKOVI TOLIKO SKUPI? Dr Trkulja objasnio kako teče proces nastanka i od čega zavisi CENA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track