KADA JE PRAVO VREME ZA SUPLEMENTE: Koji vitamini se uzimaju uveče, a koji ujutru
Foto: Shutterstock

saznajte

KADA JE PRAVO VREME ZA SUPLEMENTE: Koji vitamini se uzimaju uveče, a koji ujutru

Žena -

Pre svega treba napomenuti da je suplementacija opravdana samo kod osoba s dokazanim deficitom određenih vitamina, odnosno kada laboratorijski testovi otkriju stvarni manjak vitamina

Da bi vitamini i minerali koje uzimate, kako biste ojačali imunitet i popravili zdravlje, zaista i delovali, važno je uzimati ih u pravo doba dana, jer je njihova apsorpcija tada najbolja.

Takođe, dokazano je da neki bolje deluju na prazan želudac, dok se drugi uzimaju isključivo uz hranu, a neke kombinacije vitamina i minerala mogu da uspore apsorpciju, dok druge omogućavaju da ispravno deluju u organizmu. Lekari napominju da suplemente ne treba da uzimate samoinicijativno, već uz konsultaciju sa stručnjakom i to nakon analiza koje su ukazale na njihov manjak.

Vitamin, Vitamini, Zdravlje
foto: Shutterstock

Vitamini koji se uzimaju ujutro Vitamin B12 je najbolje uzimati na prazan želudac s vitaminom B1 i bakrom. Vitamin B12 podstiče stvaranje energije i zato ga treba uzeti ujutro na prazan želudac. Osim toga, ujutro je vreme i za uzimanje vitamina C, koji se može uzeti s vitaminima B12, E i A. Dodatak gvožđa se takođe uzima ujutro, ali uz hranu, da ne "padne" teško na želudac, ali je važno ne uzimati ga u kombinaciji s cinkom, vitaminom E, manganom ili kalcijumom.

Šta se koristi popodne U ovo doba vitamine treba obavezno uzimati s hranom. Preporučuje se da tada uzimate cink, najbolje u kombinaciji s vitaminima A, C i B12. Ako pijete cink, izbegavajte uzimanje gvožđa, bakra i vitamina B9. U podne treba uzimati i vitamin A, najbolje s vitaminima C i E, kao i s cinkom.

Vitamin C
foto: Profimedia

Večernji vitamini S hranom, tokom ili posle večere bi trebalo uzeti vitamin D, najbolje u kombinaciji s kalcijumom koji povećava njegovu apsorpciju. Osim toga, dobra je kombinacija vitamina D i ribljeg ulja.

Pre spavanja Da biste poboljšali probavu, uzimajte probiotike oko dva sata nakon večere. Pre spavanja je idealno vreme i za uzimanje magnezijuma. Možete ga uzeti s kalcijumom i vitaminom B6.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:10

SVI SRBI OVO RADE, A STRUČNJACI UPOZORAVAJU! Najopasnija stvar koja može OZBILJNO da nam NARUŠI ZDRAVLJE (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track