ISTINA O TEČNOSTI ZA ISPIRANJE USTA: Evo da li je suvišna u ORALNOJ HIGIJENI i da li zaista UBIJA BAKTERIJE!
Foto: Shutterstock

Da li je neophodna?

ISTINA O TEČNOSTI ZA ISPIRANJE USTA: Evo da li je suvišna u ORALNOJ HIGIJENI i da li zaista UBIJA BAKTERIJE!

Žena -

Jedno od najpopularnijih sredstava za oralnu higijenu, tečnost za ispiranje usta, treba da koristite samo kao pomoćno sredstvo, i to ako sadrži hlorheksidin, koji deluje razarajuće na bakterije koje se nasele na zubima i prostoru između njih.

Zubi

Međutim, njegova koncentracija ne sme da bude visoka, jer može da promeni nivo dobrih i loših bakterija u ustima: studija je otkrila da vodica bogata ovim sastojkom menja mikrobiom usta, povećavajući kiselost i time rizik od oštećenja zuba.

Mnogi je, uprkos ovome, mućkaju u ustima svakodnevno, iako stomatolozi kažu da za tim nema potrebe jer ništa ne može da zameni pranje zuba.

Navika oslanjanja samo na nju prilikom nege zuba je pogrešna!

Ovaj proizvod se koristi posle redovne upotrebe četkice, paste i konca za zube da bi upotreba pokazala rezultate.

Zubi, Proteza, Shutter

U oralnu higijenu tečnost za ispiranje usta se uključuje kada postoji oboljenje desni, ako se nosi aparat ili ako ne možete da dohvatite neko mesto četkicom ili koncem.

U tom slučaju treba da izaberete tečnost sa aktivnim sastojkom određene koncentracije, ali ne napamet - nju može da odredi samo zubar posle pregleda. U suprotnom, nećete se rešiti nakupljenog plaka i gingivitisa, odnosno karijesa.

Problem može da nastane i ako koristite vodice za ispiranje usta na bazi alkohola. One mogu da smanje količinu pljuvačke u ustima, pa je najbolje da dobro pročitate deklaraciju i izaberete onu bez alkohola, posebno ako primetite da su vam usta suva nakon korišćenja određenog proizvoda.

Usta
foto: Shutterstock

Naravno, ako pripazite na sastav, tečnost za ispiranje usta će vam pomoći da sprečite neke probleme, bolje očistite zube i obezbedite blistaviji osmeh, a poslužiće i kao dobro dezinfekciono sredstvo.

Ako se pitate koja tečnost je najbolja, odgovor je da je to ona koja sadrži fluorid, koji je u stanju da spreči nastanak karijesa i smanji rizik od nakupljanja štetnih bakterija u ustima.

Savet je i da se ne koristi odmah nakon pranja zuba, jer ćete tako ukloniti fluorid iz paste za zube koji je ostao na njima.

deca, dete, zubi, pasta za zube, četkica
foto: Shutterstock

Najbolje vreme za upotrebu je najmanje 30 minuta nakon pranja, ali da se za to vreme ništa ne jede i ne pije.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

02:34

Stomatolog predstavlja razvoj paradontopatije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track