ZAŠTO ŽENE SIJAJU TOKOM TRUDNOĆE? Trudnički sjaj nije mit, a evo kako do njega dolazi: Hormoni zaista čine prava ČUDA!
Foto: Profimedia

DERMATOLOZI OTKRILI RAZLOG

ZAŠTO ŽENE SIJAJU TOKOM TRUDNOĆE? Trudnički sjaj nije mit, a evo kako do njega dolazi: Hormoni zaista čine prava ČUDA!

Žena -

Stručnjaci su sada potvrdili da trudnički sjaj zaista postoji i objasnili kako i zašto do njega dolazi

Često možemo čuti da žene tokom trudnoće sijaju, a čini se da nije reč samo o komplimentima okoline, već o hormonima. Dermatolozi su potvrdili ovu činjenicu i pojasnili kako dolazi do toga.

Kao i sama trudnoća i trudnički sjaj se može razlikovati od žene do žene. Iako vam se možda čini da je do poboljšanja tena došlo slučajno, zapravo nije tako. Naime, hormonalne promene odgovorne su za povećanje proizvodnje masnoće koja kožu trudnice čini blistavijom.

Trudnoća
foto: Shutterstock

Takođe, tokom trudnoće se krvne ćelije šire kako bi obezbedile bolji protok krvi do bebe, a pojačana cirkulacija krvi može doprineti svetlijem tenu. Ovo potvrđuju i ginekolozi.

Povećanje protoka krvi u organizmu Tokom trudnoće značajna je i promena volumena krvi. Kod truidnica se tako protok krvi može povećati za 50 odsto ili više, a to je zaista nije malo. Sav taj dodatni volumen može doprineti sjaju kože, a budući da estrogen krvne ćelije kod trudnice čini propustljivijim, one mogu biti još izraženije na licu i obrazima.

Moguće i pogoršanje izgleda kože Međutim, sjaj u trudnoći nije pravilo pa tako veliki broj trudnica primećuje pogoršanje stanja kože lica, pojavu bubuljica, pa čak i nastanak rozaceje upravo kao rezultat ranije spomenute masnoće na koži.

trudnice, trudnoća
foto: Stock

Neke trudnice mogu dobiti i hiperpigmentaciju, odnosno velike smeđe fleke na licu nastale pojačanim uticajem hormona. Dobra vest, naglašavaju dermatolozi, da ovo stanje prolazi s trudnoćom pa se nakon porođaja više ne javlja.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:49

ČUDO KOJE SE DOGAĐA JEDNOM U 700.000 TRUDNOĆA, DESILO SE U LESKOVCU! Jelica je za 4 godine rodila dva para blizanca, istog pola

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track