VEOMA OSETLJIVO MESTO: Zašto se javlja bol u OVOM području i zbog čega OBAVEZNO treba da odete kod lekara na pregled!
Foto: Shutterstock

Nije svejedno

VEOMA OSETLJIVO MESTO: Zašto se javlja bol u OVOM području i zbog čega OBAVEZNO treba da odete kod lekara na pregled!

Žena -

Prepuna nerava, krvnih sudova i limfnih čvorova, pazušna jama je veoma osetljivo područje. Zato nije neuobičajeno da vas u ovoj regiji prate nelagodnost i bol različitog intenziteta - od blagog do veoma jakog – što je često rezultat infekcije, upale ili iritacije.

Međutim, neki slučajevi mogu da ukazuju na postojanje ozbiljnog stanja ili komplikacija!

Bol
foto: Shutterstock

Bol u pazuhu izazvan manjom iritacijom ili naprezanjem mišića trebalo bi da nestane u roku od sedam dana. Ali ako je ovo neprijatno stanje uzrokovano ozbiljnijim oboljenjima ili infekcijom, simptomi će trajati duže i lečenje može da bude komplikovano.

Ovo su najčešći uzročnici bola u pazušnoj regiji, a saznaćete i u kojim slučajevima morate odmah da odete kod doktora:

Alergijska reakcija

Dezodoransi, parfemi, losioni i sredstva za pranje tela često iritiraju kožu. Ako vam je koža osetljiva, ili već imate neka oboljenja kože, svi ovi proizvoda mogu da izazovui alergijsku reakciju i bol, odnosno svrab, upalu, osip, crvenilo, otok i osećaj toplote. Ako se to i vama dogodi, odmah prestanite da ih koristite i obratite se lekaru da biste izbegli ozbiljnije simptome.

Brijanje

Korišćenje tupih ili prljavih sečiva povećava rizik od razvoja infekcije i dovodi do upale folikula dlake.

Brijanje
foto: Shutterstock

Na ugroženom mestu se javljaju male, bolne izbočine ili urasle dlake. Da biste izbegli ove patološke promene, koristite uvekčist, oštar brijač. Važno je i da obavezno ovlažite kožu pre nego što počnete da se brijete da biste sprečili i suvoću i iritaciju zbog prekomernog trenja.

Infekcije

Bakterije se brzo razmnožavaju u toplim i vlažnim sredinama. Kao rezultat toga, javljaju se iritacija, bol ili otok u pazuhu. Pored bakterijske infekcije, na ovom području mogu da se razmnože i gljivice, ali i da se javi oboljenje poznato kao hidradenitis.

Ovo hronično oboljenje, koje se često opisuje kao težak oblik akni, nastaje kada se folikuli dlake i masne žlezde zapuše. Osim u pazušnoj regiji, vidljivo je često i u preponama. Razlog za njihovu pojavu je što imuni sistem preterano reaguje na inflamaciju, što dovodi do formiranja izraženih ožiljaka i dubljih infekcija kože.

Koža, Infekcije
foto: Shutterstock

Lekar će vam, kada su u pitanju najčešće infekcije kože, propisati antibiotike ili antifungalne lekove, a ako je reč o hidradenitisu - možda će biti potrebno da uzimate antiinflamatorne lekove, a nekada se preporučuje i hirurška intervencija.

Naprezanje mišića

Preterano vežbanje, najčešće dizanje tegova ili bavljenje kontaktnim sportovima koji zahtevaju veliko naprezanje mišića mogu da dovedu do zategnutosti u predelu pazušne jame i bolova koji, ako napravite pauzu, obično slabe u roku od sedam dana. Ako bol duže traje, ili primetite bolnu kvržicu u blizini ili oko pazuha, zakažite pregled kod lekara.

Herpes

Izaziva bolan osip koji se obično vidi na grudima, leđima i ispod pazuha. To je infekcija uzrokovana virusom varičela zoster, istim virusom odgovornim za vodene boginje. Znaci ove infekcije su peckanje, svrab, plikovi, a posebno intenzivan bol pre nego što se razvije osip.

Herpes Zoster
foto: Shutterstock

Terpija podrazumeva oralnu primenu antivirusnih lekova koji poboljšavaju simptome i sprečavaju širenje virusa. Pomažu i tablete za ublažavanje bolova ili antiinflamatorni lekovi.

Otok limfnih čvorova

Pazušne jame sadrže veliki broj limfnih čvorova koji pomažu u borbi protiv infekcije. Ali ako se u organizmu razvije virusna ili bakterijska infekcija, limfni čvorovi mogu da oteknu i izazovu bol ispod pazuha.

Karcinom dojke

I maligna bolest dojke može da bude uzrok otoka i bola ispod pazuha. Ako se proširi van tkiva dojke, može da zahvati limfni sistem i može se da se javi mala kvržica u potpazušnoj jami, a uvećani limfni čvorovi mogu izazvati neugodnost i bol.

rak dojke, mamografija
foto: profimedia

Zato, ako primetite bilo kakve abnormalnosti na ili oko pazuha ili grudi, odmah zakažite pregled kod lekara. Zapamtite - rak može biti prisutan čak i ako ne osećate nikakvu kvržicu u dojci!

Angina pektoris

Mnogi ne znaju da u simptome ovog oboljenja spada i bol ispod pazušne jame. Ako uz to osećate i umor, imate vrtoglavicu, teškoće sa disanjem, znojite se i češće vam je muka ili imate nagon za povraćanje pod hitno se javite kardiologu i promenite stil života.

Srce

Uz adekvatnu terapiju, koja može da podrazumeva i operaciju, neophodni su i regulisanje visokog krvnog pritiska, snižavanje holesterola, kontrola nivoa šećera u krvi, redovna fizička aktivnost i prestanak pušenja.

Kurir.rs

Bonus video:

10:45

Bolest savremenog doba - anksioznost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track