MEKANE IZRASLINE NA KOŽI: Na OVOM mestu sklone su iritaciji, što može dovesti do komplikacija, sad je pravo vreme da ih UKLONITE!
Foto: Shutterstock

Saveti dermatologa

MEKANE IZRASLINE NA KOŽI: Na OVOM mestu sklone su iritaciji, što može dovesti do komplikacija, sad je pravo vreme da ih UKLONITE!

Žena -

Ako su na vašem vratu počele da se stvaraju sitne, mekane kuglice, ili ih već imate - tražite odmah uput za dermatologa!

Benigne izrasline vezivnog tkiva nastaju obično posle 20. godine života, okruglaste su, veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara i - estetski ne izgledaju lepo.

Koža
foto: Shutterstock

Fibromi, kako ih nazivaju dermatolozi, najčešće se javljaju na vratu, ali i na pregibima kože poput pazuha, prepona ili iza kolena. Neko ih ima i na kapcima. Uskom peteljkom vezani su za podlogu, kao da vise sa kože, ali mogu da imaju i široku osnovu.

Ove mekane izrasline nisu opasne za zdravlje, ali ipak bi ih trebalo ukloniti. Razlog nije samo to što s njima koža na vratu izgleda neuredno, već što je u nekim od ovih promena uočeno i prisustvo humanog papiloma virusa (HPV) tipa 6 i 11, a to ide u prilog teoriji da mogu da se rašire.

POSEBAN OPREZ!

Na ove mekane izrasline na vratu (kod pojedinaca mogu da budu i tvrde), čija boja može da varira od boje kože do nešto tamnije, posebnu pažnju trebalo bi da obrate osobe koje imaju višak kilograma, kao i oni koji imaju endokrinološke probleme.

Dijeta, Ishrana, Gojaznost, Debela žena, Prejedanje
foto: Shutter

Kod gojaznih osoba dolazi do širenja kože, a budući da se često pojačano znoje, posebno u predelu vrata kad ih stisne kragna, zbog hronične iritacije kože javljaju se crvenilo i svrab.

Ove promene lako mogu da im donesu bakterijske infekcije, najčešće kada se zakače ili otkinu pa na tom mestu dođe do krvarenja.

Zbog postojanja hormonskog disbalansa, na fibrome bi trebalo da obrate pažnju i svi oni koji imaju endokrinološke probleme, kod kojih je dijagnostikovan poremećaj u radu žlezda sa unutrašnjim lučenjem - kod njih će lakše rasti i brže bujati.

Koža, Vrat
foto: Shutter

Na vratu mogu da se jave i kod dama koje ne mogu bez lančića ili kojima se duga kosa uplete u njih, a muškarci bi posebno trebalo da pripaze na predeo stomaka i leđa jer većina nosi i priteže kaiš oko struka.

Dobra vest je da se ove promene na koži sporo razvijaju, pa imate vremena, ako su u začetku, da zakažete pregled kod dermatologa. A ako su već narasle i brzo se množe - idite odmah.

Sad je pravo vreme da ih uklonite jer temperature klize nadole, pa umanjeno sunčevo zračenje i smanjeno znojenje neće uticati na to da na mestu intervencije ostanu tamne fleke.

BRZO SE UKLANJAJU

Nakon postavljanja dijagnoze lekar specijalista će se odlučiti za neku od metoda za njihovo uklanjanje.

Koža, Vrat, Laser, Dermatolog
foto: Shutterstock

Na osnovu mesta na kojem se nalaze i broja promena, može se primeniti krioterapija - tretiranje tečnim azotom, što se preporučuje ako imate jedan ili dva fibroma, s obzirom na to da nakon njihovog uklanjanja nastaju kraste i smeđe mrlje koje vremenom blede, a to baš nije lepa slika ako ih ima dosta. U tom slučaju problem se rešava pomoću lasera, radio-talasa, elektrokautera.

Jedino je za velike fibrome, koji mogu da narastu i do veličine badema, najbolje prvo obaviti patohistološku proveru (da se utvrdi da li došlo do promena) i ukloniti ih hirurškim putem.

KUĆNO LEČENJE NIJE DOBRO REŠENJE

Mnogi kad primete bradavice na vratu pokušavaju da ih se reše uz pomoć hidrogena, jabukovog sirćeta ili sode bikarbone.

jabukovo sirće
foto: Shutterstock

Često se događa da fibromi, zahvaljujući ovim sredstvima, otpadnu, ali lekari upozoravaju da oni mogu da zakomplikuju sutuaciju izazivajući upale koje ne mogu tako lako da se saniraju. Uz to, mogu i da se vrate.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

06:19

VAZDUH U SRBIJI OTROVAN! ZDRAVLJE DECE SVE UGROŽENIJE? Ekolog: Država treba HITNO da uvede vanredno energetsko stanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track