Jesen i zima nam i ove godine donose trostruku pretnju po naše zdravlje, a to su grip, respiratorni virusi i kovid 19. Stručnjaci savetuju da uložite dodatne napore kako biste ojačali imunitet i zaštitili se od pretećih virusa.

Antioksidansi

Antioksidansi su važan deo zaštite i jačanja imuniteta i mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala. Možete ih naći u šarenim namirnicama kao što su bobičasto voće, kelj, kupus, tamna čokolada, čaj ili leblebije. Antocijani su tip flavonoida koji su prirodni pigmenti i hrani daju boju - ljubičastu, crvenu, plavu... Nećete pogrešiti ako jedete pomorandže, bundevu ili mango.

130851-profimedia0295992205-ls.jpg
Foto: Profimedia

Vitamin C

Kad je reč o antioksidansima, vitamin C je još uvek na prvom mestu. Jak i snažan imunološki sistem nezamisliv je bez vitamina C, a on bolje deluje ako se uzima zajedno s flavonoidima. Sklonost infekcijama, malaksalost, bol u zglobovima, ali i suva koža tela, rane koje sporo zarastaju i sl. samo su neki od znakova upozorenja koji nam govore da bi trebalo da povećamo unos ovog snažnog antioksidansa. Prvo na šta pomislimo kad je reč o vitaminu C su dodaci ishrani i konzumiranje citrusa, ali dobro je znati da su paprika, šipak, kupus, acerola, zeleno lisnato povrće, kivi takođe odlični izvori vitamina C.

kivi-shutterstock-1882260010.jpg
Foto: Shutterstock

Cink

Cink je esencijalni mineral najpoznatiji kao podizač imuniteta. Imunitetu je potreban cink za pravilan rad, a studije pokazuju da ima značajnu ulogu u razvoju ćelija imuniteta. On može skratiti trajanje prehlade i gripa, a neka istraživanja kažu da je potrebno samo jedan do tri dana korišćenja cinka kako biste osetili poboljšanje. Govedina se smatra odličnim izvorom cinka i ona vam može pružiti pola od preporučene dnevne doze. Ako ne volite meso, pronađite ga u orašastim plodovima i semenkama, mlečnim proizvodima, pa čak i u čokoladi.

Sok od voća i povrća

Voće i povrće telu pružaju brojne važne nutrijente i antioksidanse, ali ponekad je teško pojesti dovoljne količine. Jedna od opcija je da od njih napravite sok i tako pomognete imunitetu. Namirnice koje možete dodati su spanać, papaja, kelj, mango, đumbir, borovnice...

Pijenje soka od cvekle može sniziti krvni pritisak kod starijih osoba
Čaša soka od cvekle na stolu Foto: Shutterstock

Fermentisana hrana

Zdrava doza fermentisanih proizvoda može postati probiotik, koji podržava zdravlje imuniteta i tako sprečava infekcije. Ako ne znate koje namirnice su bogate probioticima, potražite jogurt, određene sireve, kao što je mocarela, a možete konzumirati i kefir, kisele krastavce, kiseli kupus, jabukovo sirće...

(Kurir.rs)

Bonus video:

SAMO HIBRIDNI IMUNITET ŠTITI OD KENTAURA! Epidemiolog Radovanović za Kurir TV progovorio o novom soju: KORONA NIKADA NEĆE NESTATI Izvor: Kurir televizija