KUVARI U RESTORANIMA SAMO OVAKO SPREMAJU JAJA! Ovo je trik da žumance bude savršeno skuvano i mekano: Uživaćete u ovakvom obroku!
Foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

njam!

KUVARI U RESTORANIMA SAMO OVAKO SPREMAJU JAJA! Ovo je trik da žumance bude savršeno skuvano i mekano: Uživaćete u ovakvom obroku!

Žena -

Iskusni kuvari kažu da tek kada naučite da pripremate jaja možete da kažete da tek donekle vladate kulinarskom veštinom.

Iako mnogima ova namirnica deluje kao veoma laka za kuvanje, zapravo postoje neki mali trikovi kojima se profesionalci služe a koji prave ogromnu razliku.

jaja, kuvana jaja, jaje
foto: Profimedia

Pa tako, dovoljno je da samo nekoliko sekundi duže držite jaja u ključaloj vodi da žumance izgubi željenu "mekoću". Problem ćete rešiti jednom zauvek ako pribegnete metodi kojom se služe kuvari - na vreme uklonite proključalu vodu. Žumance će svaki put biti nežno i polutečno.

Naravno, savet je da koristite domaća jaja. Stavite ih isključivo u hladnu vodu, pa na šporet. Pustite da proključa i odmah isključite ringlu. Nemojte još uvek sklanjati šerpu sa šporeta. Ostavite je da odstoji tako još 10 minuta.

jaje, tost
foto: Profimedia

Posle 10 minuta, prospite vrelu vodu i sipajte hladnu. Držite jaja u njoj još minut, a zatim ih izvadite i uklnite ljusku.Na ovaj način će žumance biti savršene "mekoće", odnosno niti previše tečno, niti previše tvrdo.

(Kurir.rs/Mondo)

Bonus video:

01:04

NAPRAVITE PROFI ĆUFTE I ŠPAGETE KAO ITALIJANI: Raša odao kulinarsku tajnu, OVO ih razlikuje od BALKANSKIH MESNIH KUGLICA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track