ZASITIĆE VAS: Ove namirnice mogu sprečiti prejedanje tokom praznika
Foto: Profimedia

BOGATE HRANLJIVIM NUTRIJENTIMA

ZASITIĆE VAS: Ove namirnice mogu sprečiti prejedanje tokom praznika

Žena -

Postoji nekoliko namirnice koje vam mogu pomoći da sprečite prejedanje tokom nadolazećih praznika, jer sadrže proteine, masti i vlakna, koja će vas dugo držati sitim.

Jaja

Stručnjaci tvrde da jaja mogu biti izuzetno korisna u sprečavanju prejedanja, odnosno gojenja. Jedno jaje sadrži šest grama visokokvalitetnih proteina i pet grama masti (od kojih je većina nezasićena). Naravno, i proteini i masti će vas učiniti sitim.

Pistaći

Na drugom mestu preporučenih namirnica su pistaći. U jednom istraživanju učestvovale su žene koje su tokom 12 nedelje konzumirale 44 grama pistaća za doručak i one koje ih nisu jele (one su bile kontrolna grupa). Rezultati su pokazali da pistaći nisu izazvali povećanje telesne težine. Primećeno je povećanje osećaja sitosti.

Pistaći, Pistać
foto: Shutter

Suve šljive

Suve šljive su prepune materija koje štite zdravlje kostiju. Osim toga, istraživanje je pokazalo da su ljudi koju su jeli suve šljive bili manje gladni i ukupno unosili manje kalorija u odnosu na one koji su jeli druge vrste namirnica. Suve šljive su voće sa niskim glikemijskim indeksom koje sadrži prirodna vlakna.

Nar

Nutricionisti tvrde da je nar praktična namirnica zahvaljujući kojoj ćete biti siti tokom praznične sezone. Nar sadrži dijetalna vlakna i antioksidanse koji će ojačati vaš imunitet tokom zimskih meseci.

nar
foto: Shutterstock

Grčki jogurt

Konzumiranje grčkog jogurta takođe može pomoći u regulisanju težine. Nutricionisti smatraju da je kombinacija grčkog jogurta, voća i orašastih plodova idealna jer ćete u organizam uneti mnogo proteini i vlakana.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:59

PRAZNIČNE ČOKOLADNE PRALINE: Otkrivamo vam RECEPT kako da ih napravite za samo pola sata (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track