OVO SVI BACAMO, A DIŽE IZ MRTVIH NAKON PREJEDANJA I ALKOHOLA: Gastroenterolog Perišić otkrio koja JELA oporavljaju za tren oka
Foto: Shutterstock

KORISNO

OVO SVI BACAMO, A DIŽE IZ MRTVIH NAKON PREJEDANJA I ALKOHOLA: Gastroenterolog Perišić otkrio koja JELA oporavljaju za tren oka

Žena -

Kako da se oporavimo od sarmi, pečenja, ruske salate i prejakih torti i masnih specijaliteta, tipičnih za novogodišnje praznike, govorio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

Na pitanje kako najbolje oporaviti organizam nakon prejedanja dr Voja kaže da su ključni - pileća supica sa renom i rinflajš sa pilećim mesom.

supa
foto: Shutterstock

- Ujutru treba da se uzima supa koja "donosi" tečnost, so i antioksidansi. Osoba koja je pila viski je jako mnogo mokrila i malo unosila tečnosti. Njegovo telo je u kolapsu - ističe dr Voja i otkriva zašto baš ova supa pomaže.

- Nije naučno dokazano, ali ima dosta empirijskih stanovišta i nekih spekulativnih momenata koje ne bih želeo da iznosim. Međutim, ima dosta dokaza da pileća supa mnogo bolje oporavlja od one napravljene sa junećim mesom. Ali ne pravi se od svakog mesa, nikako od belog, već od bataka i karabataka. Zašto? Ima mnogo proteina, aminoskiselina, nizak sadržaj vlakana i vralo malo masnoće.

Ren, Rendan
foto: Profimedia

Za rinflajš dr Perišić kaže da se pravio u Austrougarskoj posle ručka, i to s razlogom.

- To je bila govedina koja je kuvana sa povrćem, pa se procedi. Sve što je ostalo dobro, ostaje u supi i brzo se apsorbuje.

Međutim, njegov savet je piletina.

piletina, hrana
foto: Profimedia

- Ne pravi veliku diletaciju želuca. Doda se ren. On je antioksidantni enzim koji čisti - kaže dr Voja i naglašava da veliki unos hrane predstavlja antioksidanti udar, stres, a ren je tu da spreči ovaj udar.

Po rečima dr Perišića, sledeće što posle supe treba uzeti je taj rinflajš.

- Rinflajš mora da ima malo krompira, celer, paškanat... I moja baba je sekla velike glavice crnog luka na pola, stavljala ga na plotnu, pa to stavi u supu. Posle toga možete da "letite" - našalio se gastroenterolog, gostujući u Jutru na TV Prva, prenosi Mondo.

crni luk, luk
foto: Profimedia

Većina taj luk nakon što skuva u supi baci, ali doktor objašnjava zašto ga ipak treba jesti.

- U luku postoji hemijsko jedinjenje koje se naziva inulin. On je bitan probiotik. Kuvanje mu uništi onu ljutu materiju, prema tome tako bustujemo dobre bakterije koje će nam svojim svojstvima pomoći da nam mozak bude bolji - objašnjava.

Vojislav Perišić
foto: Kurir televizija

- Ren u vinskom sirćetu - preporučuje dr Perišić uz rinflajš umesto sosa od mirođije na primer.

- Sos traži mast, ovo nije mast - zaključio je.

(Kurir.rs/ Mondo)

Bonus video:

01:25

PRETERIVALI STE SA PIĆEM I JELOM? Tromi ste i iscrpljeni, nije vam ni do čega, poslušajte SAVETE nutricioniste! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track