PET JELA KOJA SRBI OBOŽAVAJU PROGLAŠENA ZA NAJGORA NA SVETU: Bez njih ne možemo da zamislimo TRPEZU, a završila na NESLAVNOJ LISTI
Foto: Alena Ceplová / Česká ilustrační fotografie / Profimedia, Brian Yarvin / Alamy / Alamy / Profimedia, Alexander Mychko / Alamy / Alamy / Profimedia

SRBI VOLE OVU HRANU

PET JELA KOJA SRBI OBOŽAVAJU PROGLAŠENA ZA NAJGORA NA SVETU: Bez njih ne možemo da zamislimo TRPEZU, a završila na NESLAVNOJ LISTI

Žena -

"TasteAtlas" je gastronomski sajt koji nosi laskav nadimak "enciklopedija ukusa" zbog svojih pozitivnih i negativnih kritika popularnih jela širom sveta. Sredinom januara napravili su listu najgorih jela na svetu, a među njima su se našla i neka od jela koji su nezaobilazni na našoj trpezi.

Salata Mimoza – 99. mesto

Mimoza je tradicionalna ruska salata. Priprema se „slaganjem“ različitih sastojaka, a svaki je odvojen laganim slojem majoneza. Sastojci u orginalnom receptu uključuju ribu u konzervi, kao što su tunjevina, skuša, losos ili pastrmka, kuvana belanca i žumanca, luk, izmrvljeni sir, a ponekad i kuvani krompir i šargarepu.

Mimoza
foto: Shutterstock

Skoro svi sastojci koji se koriste u salati su sitno izrendani. Kuvana žumanca su najčešće završni sloj, pa otuda i naziv salate, jer izgleda slično prolećnom cveću. Salata se često ukrašava seckanim koprom pre serviranja.

Rezanci s makom – 45. mesto

Jelo koje se sastoji od široke, tanke pšenične testenine koja se poliva obilnim količinama rastopljenog putera, a zatim posipa makom i šećerom. Nekada se smatralo bogatim i ukusnim obrokom, a danas se smatra „sirotinjskim“.

rezanci sa makom
foto: Alena Ceplová / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Iako se obično vezuje za Češku, tačno poreklo jela još uvek nije poznato. U Austriji je slično jelo poznato kao mohnnudeln, pripremljeno sa debelim i kratkim rezancima od krompira, dok se domaća verzija iz Vojvodine zove rezanci s makom.

Krvavice – 34. mesto

Ovo meso se najviše jede u Hrvatskoj, posebno u zagorskim, istarskim, dalmatinskim i slavonsko-baranjskim krajevima. Osim u Hrvatskoj, kobasice se najčešće konzumiraju u Sloveniji i Srbiji. Prave se kuvanjem svinjske krvi, kože i iznutrica sa pirinčem i heljdom, ječmom ili kukuruznim brašnom, za razliku od većine drugih evropskih krvavica koje koriste zob ili ovsenu kašu kao punjenje.

Međutim, postoje brojne varijante krvavica i svaki kuvar ima svoj recept, tako da sastojci mogu varirati. Imena se takođe razlikuju, a zovu se i divenice, devenice ili kulenice. Ove kobasice se tradicionalno konzumiraju tokom zime kada se uz njih često dodaju kiseli kupus i kombinacija kuvanog krompira i dinstanog luka poznatog kao restovani krompir.

Makaroni salata – 29. mesto

Salata od makarona je blago ljutkasta, hladna salata koja se sastoji od testenine prelivene majonezom. Testenina mora biti prekuvana jer pomaže da upije preliv.

Makaroni salata
foto: Brian Yarvin / Alamy / Alamy / Profimedia

Neki izvori kažu da je najraniji recept za salatu od makarona objavljen 1962. godine, a jelo je steklo popularnost početkom osamdesetih, dok drugi izvori kažu da je jelo bilo popularno širom kontinentalne Amerike početkom 20. veka.

Pihtije – 24. mesto

Tradicionalno rusko jelo koje se sastoji od mesa u želatinu – jako popularno u Srbiji. Rusi pihtije zovu „kholod“, što znači hladno, a odnosi se na činjenicu da se uvek služe hladne. Veruje se da je jelo steklo popularnost tokom 19. veka, a najviše su ga konzumirale sluge u to vreme.

Pihtije
foto: Profimedia

Pihtije se služe kao predjelo, a preporučuje se uparivanje sa jakim sosom od rena, malo senfa i čašom votke (kod nas rakije).

(Kurir.rs/Nova)

Bonus video:

00:30

PORODICA KOJA JE DOSAD ISKUSILA NAJNIŽE OCENE MAJKI I SNAJKI! Tropsko jelo, riba, krompir, ŠTA TO NIJE URODILO PLODOM?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track