DA LI VODA IMA ROK TRAJANJA? Nutricionista upozorava: Ovo ne prate ni najverniji kupci, a može uticati na njihovo ZDRAVLJE!
Foto: Shutterstock

TUGA

DA LI VODA IMA ROK TRAJANJA? Nutricionista upozorava: Ovo ne prate ni najverniji kupci, a može uticati na njihovo ZDRAVLJE!

Žena -

Sigurno ste nebrojeno puta čuli koliko je opasno da dugo pijete vodu iz plastične flaše. To se obično dešava kada nam flaširana voda u nekom trenutku ostane u kolima, a onda nam u "kriznim situacijama" pomogne i nakon par meseci. Malo ko razmišlja o roku trajanja kada je voda u pitanju. Datume na flaširanim vodama ne prate čak ni oni najverniji kupci koji dobro analiziraju svaki proizvod.

Tehnički gledano, poznato je da flaširana voda nema rok trajanja, ali "materijal od kojeg je napravljena plastična boca može da se pokvari i u vodu otpusti zagađivače", kaže nutricionista Endrju Akafong. Dijetetičarka Abigajl Tomas slaže se da voda nema rok trajanja, ali elementi koji je okružuju menjaju hemikalije u njoj.

Plastična flaša, Voda
foto: Shutterstock

- Voda nema rok trajanja, ali ima ambalaža u kojoj se nalazi voda. Ambalaža se razgrađuje, a to na kraju direktno utiče na vodu - pojasnila je. Ipak, ukoliko vodu iz česme sipate u plastičnu flašu, možete da je konzumirate maksimum šest meseci. To ne važi i za flaširane vode koje kupite u prodavnici.

- Voda iz česme može da se čuva do šest meseci uz minimalan rizik od nuspojava sve dok se pravilno skladišti - tvrdi dijetetičarka Moušumi Mukherje. Malo ko zna da plastične flašice za vodu imaju oznake koje su napisane brojem ili slovima.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:27

ROK TRAJANJA NIJE I KRAJNJI ROK UPOTREBE NAMIRNICE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track