ŽENA SVAKI DAN BRIJE BRADU OD 15. GODINE: Dozvolila sam da mi dlake UNIŠTE život, ali onda sam shvatila da sam LEPA! FOTO, VIDEO
Foto: Printscreen/TikTok

carica

ŽENA SVAKI DAN BRIJE BRADU OD 15. GODINE: Dozvolila sam da mi dlake UNIŠTE život, ali onda sam shvatila da sam LEPA! FOTO, VIDEO

Žena -

Tori Sanšajn je dijagnostikovan sindrom policističnih jajnika kada je bila tinejdžerka i od tada brije dlake na licu - ali to je ne sprečava da voli samu sebe.

Tori Sanšajn
foto: Printscreen/TikTok

Iako brije bradu svaki dan od svoje 15. godine i dalje se oseća vrlo lepom. Amerikanka Tori ima problema sa stanjem koje utiče na rad jajnika, koje može uzrokovati niz simptoma od neredovnih i obilnih menstruacija do viška takozvanih "muških" hormona.

Sve je počelo u školi, kada je na svom licu ugledala tri duge crne dlake koje je brzo počupala. Tada još nije razmišljala o tome, sve dok nisu počele još više da rastu. Počela je da se brije svaki dan jer ju je bilo sramota, ali sada se toliko navikla na britvu da joj je to normalno.

S vremenom je Tori naučila da voli sebe, a ne da se sramoti.

- Moram da se brijem svaki dan. Svaki put kad izađem u javnost moram da se obrijem. Radim od kuće tako da srećom ne moram svaki dan napolje, ali svakako bi trebala svakodnevno to činiti - kaže djevojka.

Išla je u 6. razred kada je mama primetila da imam tri duge crne dlake na licu.

- Povukli smo ih i nisam primetila da su se pojavile neko vreme, a onda sam ubrzo morala da počnem da se brijam svaki dan, a u svojim ranim 20-ima morala sam da naučim kako da prekrijem bradu. Čak sam imala i poremećaj ishrane - ispričala je.

Sindrom policističnih jajnika je takođe čini izuzetno umornom 90% vremena, a kad dobije menstruaciju, ona je izuzetno bolna i obilna.

Ovo stanje je vrlo često i pogađa svaku desetu ženu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mnogi simptomi su iscrpljujući za žene koje ih doživljavaju. Kao i debljanje, višak dlaka na licu ili telu i obilne mesečnice, uobičajeni su simptomi s kojima se suočavaju osobe koje pate uključujući čak i neplodnost.

Iako je oko 12-21% žena u reproduktivnoj dobu globalno pogođeno, procenjuje se da oko 70% žena ostane nedijagnostikovano.

Uprkos tome što je posetila niz endokrinologa i ginekologa, Tori je smatrala da joj je dijagnoza brzo postavljena u poređenju s nekim ženama koje godinama čekaju na svoju.

- Lekari su mi prilično brzo postavili dijagnozu s obzirom na moje simptome - otkrila je. Otkako joj je dijagnostikovan, Tori se isprva borila s realnošću da ima sindrom policističnih jajnika, koji se trenutno može samo lečiti, a ne izlečiti.

Borba sa simptomima nije uvek bila podnošljiva i priznala je da je u prošlosti dopustila da joj višak dlaka na licu "uništi" život.

- Dlake na licu su me uništavale i upravljale mojim životom, ali sada sam došla do toga da potpuno prihvatam sebe i radim na sebi. To me više ne definiše ni upravlja mojim životom. Gledam na to samo kao na nešto s čime se moram nositi i što me iritira jer znam da ima toliko neverovatno lepih i prekrasnih stvari o meni, a ovo je samo jedna sitnica - iskrena je Tori.

Stekla je veliki broj pratilaca na društvenim mrežama, gde otvoreno deli svoj svakodnevni život i probleme s kojima se nosi, ali i svoje zanimljive blogove o putovanjima sa svojim suprugom Metom.

Mnoge je inspirisala da nauče da prihvataju svoje dlake.

- Otvoreno govorim o tome od 15-te godine, i za sve ostale žene koje pate u tišini. Osećam se viđeno i to je isceljujuće jer postoji toliko srama oko ženskih dlaka na licu da smo svi zajedno u ovome i svi razumemo ovu tihu borbu. Otvoreni razgovor o ovome čini mi se kao najvažnija stvar koju sam ikada učinila - kaže.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Bonus video:

02:36

Ćira je bio bez dlake na jeziku i iskren čovek!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track