SAZNAJTE DA LI VAŠI RODITELJI KRIVI ŠTO STE LOŠI U INTIMNIM ODNOSIMA: Ako primetite ovih 7 znakova onda nešto morate da menjate!
Foto: Shuttertock

PROVERITE

SAZNAJTE DA LI VAŠI RODITELJI KRIVI ŠTO STE LOŠI U INTIMNIM ODNOSIMA: Ako primetite ovih 7 znakova onda nešto morate da menjate!

Žena -

Britanska stručnjakinja za veze i seks Trejsi Koks otkrila je sedam znakova da ste naučili loše ljubavne lekcije od svojih roditelja, što onda može imati razarajući efekat na vašu vezu:

1. Imate problem sa ljubomorom

Roditeljski odnosi imaju dramatičan uticaj na vaše buduće odnose. Trejsi je ispričala kako je njen otac dugo varao njenu majku dok je ona sve to gledala kao dete. Kasnije, kao tinejdžerka, nije verovala nijednom muškarcu zbog ovoga.

ljutnja, svađa, par koji se svađa
foto: Shutterstock

- Trebale su mi godine i mnogo terapija da prestanem da budem ljubomorna. Za 40 godina koliko pišem o vezama, nikada nisam sreo ljubomornu osobu čiji su roditelji srećno u braku bez nagoveštaja prevare ili afere - rekala je Koks.

2. Nemate dobru komunikaciju sa partnerom

Način na koji komuniciramo kao odrasli u velikoj meri zavisi od toga šta smo naučili od svojih roditelja. Stilovi komunikacije su jedna od prvih stvari koje usvajamo kao deca i tinejdžeri. Ako tvoji roditelji nisu pričali o svojim osećanjima, retko su se svađali i nisu imali mnogo prijatelja, ne učiš kako da pričaš o sopstvenim emocijama ili kako da pregovaraš o svojim željama i potrebama sa ljudima koji su ti bliski.

Ako nemate problema da pričate o svojoj vezi, ali samo nemojte to da radite sa partnerom, velike su šanse da su se i vaši roditelji stalno žalili drugim ljudima, ali nikada jedni drugima.

3. Teško vam je pokazati i primiti naklonost

Kako su tvoji roditelji pokazivali ljubav tako i ti naučiš da pokažeš ljubav, kaže Koks. Ako ste odrasli uz roditelje koji se nisu plašili da pokažu ljubav, ni vi nećete imati problema. Da tvoji roditelji nisu pokazali naklonost, mogao bi i ti.

Seks
foto: Shuttertock

4. Tražite mamu ili tatu u svom partneru

Ima neke istine u teoriji da se žene koje vole svoje očeve udaju za muškarce u kojima ih vide. Roditelji vam mogu biti uzor. Često u svojim partnerima možete tražiti osobine koje volite kod svoje mame ili tate. Isto tako, ako je, na primer, vaš tata bio udaljen i nije pokazivao nikakvu ljubav ili naklonost, možda vas privlače hladni, bezbrižni muškarci jer ste na to navikli.

5. Imate seksualne probleme

Ako su vaši roditelji razgovarali s vama o seksu, to ima značajan uticaj na to kako se kasnije ponašate prema njemu. U idealnom slučaju, roditelji bi trebalo da imaju otvoren, neosuđujući stav i da uče decu informacijama koje će postaviti zdravu osnovu verovanja. Nažalost, odgajanje od strane strogih, ultrakonzervativnih roditelja koji su bili postiđeni ili uplašeni seksom može ostaviti trajan uticaj, kaže Koks.

6. Bojte se prevare

Postoje jaki dokazi da deca nevernih roditelja imaju niže samopoštovanje, da se osećaju napušteno i da se plaše da se zaljube iz straha da će biti napušteni. Takođe, ako kao deca gledaju mamu ili tatu kako varaju, dobijaju poruku da tako treba da se ponaša muškarac prema ženi ili žena prema muškarcu.

7. U nasilnoj ste vezi

Biti u blizini fizičkog i emocionalnog nasilja je traumatično. Ostaje sa tobom ceo život. Ako je posebno loše, može izazvati posttraumatski stresni poremećaj. Ako su vam roditelji bili nasilni, možete izabrati i takvog partnera jer ste navikli na to, zaključuje Koks, a prenosi Dejli mejl.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Bonus video:

06:41

GLEDAO SAM SEKS, IZABRAO BIH ANĐELU ZA SEBE BEZ DVOUMLJENJA! Moka ostavio voditeljku bez teksta: ODVALIO BIH NJENE RODITELJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track