EVO ŠTA PRVO UJUTRU TREBA DA POPIJEMO! Doktor objasnio: Em utiču na cirkulaciju, em nas odmah razbuđuju! Ovo je posebno VAŽNO!
Foto: Profimedia

PROBAJTE

EVO ŠTA PRVO UJUTRU TREBA DA POPIJEMO! Doktor objasnio: Em utiču na cirkulaciju, em nas odmah razbuđuju! Ovo je posebno VAŽNO!

Žena -

Kada se organizam budi iz stanja sna doživljava određenu vrstu šoka, a mnogi ne znaju šta je najbolje da uradimo da bismo se razbudili i pomogli našem organizmu da se prilagodi novom danu.

To je za RTS objasnio dr Vojislav Perišić. Prva stvar koju posle buđenja treba da uradimo je da poboljšamo cirkulaciju, pre svega mikrocirkulaciju u srcu i mozgu, naglašava profesor Perišić.

Nesanica, Buđenje, Spavanje
foto: Profimedia

- Prvo što posle buđenja treba da uradimo je da popijemo 200 mililitara soka ili vode. Tečnost unosimo kako bismo povećali cirkulacijski volumen, poboljšali cirkulaciju u srcu i mozgu, čime će automatski dotok kiseonika i šećera biti bolji - dodaje gastroenterolog.

Najbolje bi bilo da dan započnemo niskomineralnom vodom sa dosta magnezijuma jer magnezijum poboljšava mikrocirkulaciju i opušta spazme krvnih sudova, preporučuje dr Perišić. Ako uzimamo sok od pomarandže, najbolje je da bude sa pulpom, mada je mnogo bolje da pojedemo celu pomorandžu, nego da cedimo sok, pre svega zbog celuloze i sprečavanja opstipacije.

spavanje, buđenje, sat, zvono
foto: Shutterstock

Što se tiče kafe, dr Perišić naglašava da je kofein glavni antioksidans. Unosimo dosta hemikalija, takozvanih ksenobiotika, u organizam. Da bismo ih izbacili, oni moraju da budu obrađeni u jetri, a za to su zasluženi antioksidasni. Zvanične preporuke su do tri šoljice kafe dnevno.

(Kurir.rs/MONDO)

Bonus video:

00:27

SVEĆE, LATICE RUŽA, PRIGUŠENO SVETLO I LUKS: Ana Korać pred spavanje uletela u ĐAKUZI pun PENE (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track