U ŠKOLI SU JE ZVALI ČUDOVIŠTE: Zbog opake bolesti OSTALA BEZ OKA kada je imala 4 godine i preživela PAKAO, a SADA JE MODEL
Foto: Tik Tok Printscreen

PREBRODILA JE SVE

U ŠKOLI SU JE ZVALI ČUDOVIŠTE: Zbog opake bolesti OSTALA BEZ OKA kada je imala 4 godine i preživela PAKAO, a SADA JE MODEL

Žena -

Kejti Eliot izgubila je desno oko, kada je imala svega četiri godine usled teške bolesti. Njoj je tada dijagnostikovan retinoblastom, a sve je počelo kada je njena mama primetila da joj zenica menja oblik.

Devojka se uspešno oporavila godinu dana kasnije, nakon intezivnog lečenja, ali su lekari morali da joj odstrane oko, te je morala da se prilagodi novom načinu života.

Tumor je vršio preveliki pritisak

Kejtina mama Džilijan primetila je da joj zenice menjaju oblik i da će joj oko postati deformisano, pa je odlučila da je odvede u Kraljevsku londonsku bolnicu.

Lekari su nakon detaljnog pregleda otkrili da Kejti, koja je tada imala samo četiri godine, ima tumor od 1 cm na desnom oku, a u maju 2007. dijagnostikovan joj je retinoblastom. Kejti i njenoj porodici je rečeno da nema šanse da joj spasu desno oko i istog meseca je imala operaciju da je ukloni.

- Tumor je vršio veliki pritisak na moje oko što je izazivalo mnogo bola. Rekli su mojoj porodici da nema načina da se spase oko - rekla je Kejti.

Posle operacije, Kejti je bila podvrgnuta hemoterapiji za lečenje ćelija raka u svom telu.

Teške uvrede

Odrastanje i zadirkivanje dece može da ostavi ozbiljne posledice po osobu, a ova devojka je u detinjstvu trpela maltretiranje, jer su je deca zvali "Majk Vazovski" iliti čudovište (lik iz filma Monsters, koji ima jedno oko).

Kejti je provodila dane plačući i tugujući zbog svega što je proživljavala, a kako kaže, ti komentari su je učinili "jačom" i nisu je sprečili da se bavi svojim hobijem jahanja. Uprkos promeni u percepciji dubine zbog gubitka vida na desnom oku, Kejti se takmičila i pobedila na mnogim konjičkim takmičenjima.

- Plakala sam u školskom toaletu, ali me je to ojačalo - kaže Kejti.

Nakon 15 godina smogla snage da skine protezu

Protezu umesto oka nosi 15 godina unazad, ali sada je, kaže, konačno smogla snage i samopouzdanja da se u javnosti pojavi bez nje.

Kejti, koja živi u Glazgovu u Škotskoj, rekla je:

- Dok sam odrastala u školi, bila sam zadirkivana. Zvali bi me Majk Vazovski jer sam imala jedno oko. Ili bi rekli 'jedno oko u radnji, a jedno oko na tvoje - opisuje.

- Nekad sam plakala u kupatilu - ali to me je učinilo jačom osobom"- kaže ona.

Ponekad se zaletim u stvari sa desne strane

Međutim, Kejtin gubitak oka nije znak da ne može normalno da funkcioniše. Bolest je nije sprečila da dobije vozačku dozvolu ili da radi stvari koje želi.

- Često udaram stvari na pravu stranu. Ponekad sam nespretna - rekla je devojka kroz smeh.

Kejti je trebalo neko vreme da pronađe svoje samopouzdanje, a pre nego što je poželela da "sakrije" svoje lice.

- Posle oštrih komentara, imala sam dugu smeđu kosu i pokušavala sam da pokrijem desnu stranu lica kako to niko ne bi toliko primetio - opisuje ona.

Ali nakon što je pronašla druge poput nje na društvenim mrežama, Kejti je stekla samopouzdanje i čak je imala hrabrosti da objavi svoje fotografije bez protetskog oka.

Postala je model

Kako je život pun uspona i padova, ova devojka je doživela i lepe momente, te uspela da ostvari svoje snove. U februaru ove godine, Kejti je potpisala ugovor sa agencijom za modele Zebedee, koja se zalaže za promenu načina na koji se tretiraju invaliditet, vidljiva razlika i rodni identitet. Njen glavni cilj je da pomogne u sprečavanju zlostavljanja.

(Kurir.rs)

Bonus video:

09:44

LEKARI U NIŠU IZVELI ČUDO: Milici u osmom mesecu otkriven tumor, na respiratoru rodila ćerkicu na kom je primila i hemioterapije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track