KAKO SU IZGLEDALI PARTNERSKI ODNOSI U 18. VEKU? Kurtizana DETALJNO opisala šta se dešavalo u četiri zida, a tu su i PRLJAVE TAJNE
Ilustracija, Foto: Profimedia

bizarno ili ne?

KAKO SU IZGLEDALI PARTNERSKI ODNOSI U 18. VEKU? Kurtizana DETALJNO opisala šta se dešavalo u četiri zida, a tu su i PRLJAVE TAJNE

Žena -

Promiskuitet definitivno nije moderan termin, kao što dokazuje knjiga Fern Ridel "Seks: lekcije iz istorije". Ova knjiga je zasnovana na istorijskim dokazima i nudi fascinantan uvid u istoriju seksa.

U knjizi "Seks: lekcije iz istorije“, autorke i istoričarke Fern Ridel, ima svega, od flertovanja i lezbejskih veza do masturbacije i seks igračaka. Od erotske poezije koju su pisale časne sestre u 12. veku do londonske homoseksualne kulture u 18. veku i muškaraca koji se oblače kao žene u posebnim klubovima.

- Ova knjiga je zasnovana na javnim i privatnim podacima o ljudima koji su živeli i voleli mnogo pre nas. To je pokušaj da se resetuje narativ i promeni naše kulturno pamćenje koje prikazuje seks kao nešto čega su se naši preci stideli. Želeo sam da pokažem da je seks uvek bio u prvom planu - objasnio je autor.

Savetovali su muškarce kako da zadovolje ženu

seks, potencija, par u krevetu
foto: Denys Kovtun / Alamy / Alamy / Profimedia

U poglavlju knjige o orgazmu, Ridel je uključio odlomak iz publikacije iz 18. veka koji nudi savete o tome kako ugoditi ženi, od zavođenja do uvođenja predigre u spavaću sobu.

Tamo piše da kada muž uđe u odaju svoje žene, mora da je zabavlja svim vrstama udvaranja. Ako je ženi bilo hladnije, savetovalo se da ide sporije, golica fensi, grli je, šapuće joj sve i svašta, dodiruje osetljive delove tela... jer, 'muž neće iznenada provaliti u to polje prirode, jer se vatra mora prvo zapaliti'.

Ekstravagantni klubovi za gej muškarce

U 18. i 19. veku, mesta okupljanja istopolnih muškaraca bila su poznata kao "Moli kuće" ili jednostavno "Moli". To su zapravo bili ekstravagantni klubovi u kojima su muškarci homoseksualnih sklonosti mogli biti oni sami, daleko od očiju javnosti.

gej, muškarci
foto: Shutterstock

- Ti klubovi su svojim članovima nudili mogućnost da se upoznaju, vole i budu u okruženju koje je bilo nedostupno zakonu, jer je do 1861. godine prodorni seks između muškaraca bio kažnjen smrću. Početkom 18. veka u Londonu je bilo više od 40 takvih klubova. Neki od muškaraca u tim klubovima su se oblačili kao žene i davali sebi ženska imena poput 'gospođica Fani Najt' ili 'Princeza Serafina' - kaže autorka knjige.

Lezbejka opisuje orgazme svojih partnera

Opisala je i pokušaje jedne lezbejke da dovede svog partnera do orgazma: "Sinoć sam dugo pokušavala poljupcem, ali Izabela je bila suva kao štap i nikako nisam uspela. Ona nije doživela nijednu, a ja sam se zaista malo osećao".

Seks, Poljubac, žene, Orgazam, Gej, Lezbejke
foto: Shutter

Reč je o En Lister koja je živela od 1791. do 1840. godine. Nazivali su je "prvom modernom lezbejkom", ženom koja se ne plaši da prihvati svoju seksualnu orijentaciju uprkos društvu koje nije volelo njen način života. Meštani njenog rodnog Halifaksa su je zvali: "Gentleman Jack", a po njoj je snimljena i poznata BBC drama.

Autorka i istoričarka Helena Vitbrid prva je otkrila javnosti iznenađujuću istinu o svom životu na osnovu opsežnog dnevnika koji je vodila En Lister.

Između ostalog, u njoj je opisala svoja seksualna iskustva, načine na koje je zavodila žene. Detaljno je opisala njihove orgazme, venerične bolesti i seksualne igračke, a mnogi delovi dnevnika su i po današnjim standardima veoma eksplicitni.

Meri Hamilton je živela kao muškarac

U knjizi je pomenula slučaj žene koja se osećala kao muškarac i dala sve od sebe da tako živi. Zvala se Meri Hamilton, a novembra 1746. osuđena je zbog toga, bičevana i stavljena u zatvor. Presuda je glasila: 'Kriva je jer se predstavljala kao muškarac i tako obmanjivala žene'.

žene, seks
foto: Profimedia

Meri je počela da nosi bratovu odeću sa 14 godina. Volela je da bude „muško“ i kasnije se potpuno uživjela u tu ulogu. Navodno, udavala se 14 puta predstavljajući se kao muškarac, a sve je izašlo na videlo kada je jedna od žena shvatila da pored nje ne leži muškarac, već žena.

To je izazvalo radoznalost da ova žena nije shvatila da Meri nije muškarac dok su vodili ljubav. Seks igračke, poput dildoa, koje je Meri koristila verovatno su pomogle, a ova žena toga nije bila ni svesna. Treba zapamtiti da u to vreme seks često nije izgledao kao danas. Moguće je da ova, verovatno neiskusna, žena nije tačno videla šta se „dole dešava“.

Zatvor i bičevanje nisu bili neuobičajeni.

Kondomi su napravljeni od životinja

Teresia Constantia Phillips (rođena 1709, umrla 1765) bila je bigamista i kumče vojvotkinje od Boltona. U Kovent Gardenu, u Londonu, vodila je 'The Green Canister', prodavnicu koja je prodavala kontraceptive i seksualna pomagala koja se u to vreme nisu javno prodavala.

kondom, zaštita
foto: Profimedia

Njena specijalnost bili su „Bandruches Superfines“, ručno rađeni kondomi od ovčijih ili kozjih creva koji su bili oblikovani na staklenim kalupima dužine 20 centimetara i mirisali. Oni najkvalitetniji imali su na sebi traku za vezivanje, koja je nekada bila u bojama puka.

Međutim, Terezija se najviše pamti po svojim memoarima "Izvinjenje zbog zavođenja gospođe T.C. Filips", koji su objavljeni u 18 delova, od 1748. do 1749. godine.

U njima je napisala da je kurtizana, opisala detalje svog odnosa sa svojim bogatim ljubavnicima i spomenula kako je njen suprug Henri Muilman tražio razvod kada je saznao koliko je raskalašno živela ranije.

(Kurir.rs / 24sata.hr)

Bonus video:

03:55

SEKSOLOG ZAPLAKAO U EMISIJI UŽIVO: Zbog čipsa sa ukusom VAGINE?! Kroz te stvari deca trebaju polako da prođu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track