EVO DA LI JE ZDRAVO KOMBINOVATI PARADAJZ I KRASTAVAC U SALATI: Nutricionistkinja otkriva koji PROBLEMI se mogu pojaviti
Salata sa krastavcem i paradajzom je vrlo popularna kod našeg naroda, a pritom je i veoma ukusna,a sada se oglasila i jedna ruska nutricionistkinja Alena Paretsku te objašnjava u čemu je tajna u ovim sastojcima i kakve eventualne probleme može izazvati konzumiranje ove vrste salate.
"Skoro svi prave i jedu salatu od krastavaca i paradajza sa zelenilom, ali postoje dokazi da se sve moguće prednosti povrća kada se pomešaju u jednoj salati mogu delimično neutralisati. Veruje se da zbog sastavnih komponenti ovog povrća njihova kombinacija izaziva procese fermentacije u želucu i crevima. Ovo može izazvati nadimanje, nadimanje i iritaciju digestivnog trakta" - objašnjava nutricionistkinja.
Paradajz sadrži veliku količinu askorbinske kiseline (vitamin C), a krastavci enzim askorbinazu, koji razgrađuje i neutrališe vitamin.
Osim toga, krastavci sadrže mnogo vode i vlakana, paradajz ima dosta kiselina, pa njihova zajednička apsorpcija opterećuje digestivni trakt. Kod ljudi sa osetljivim crevima ova salata može izazvati dijareju.
Još jedna tačka - krastavci, zbog svog sastava, formiraju alkalno okruženje, dok paradajz ima kiseli sastav. Kao rezultat, dolazi do reakcije neutralizacije sa smanjenjem aktivnosti onih korisnih jedinjenja koja se nalaze u obe vrste povrća.
Kurir.rs
Bonus video:
PREDSEDNIK VUČIĆ: SAD uvode sankcije NIS, razgovaraćemo i sa Rusima i sa Amerikancima! Studentima su ispunjeni svi zahtevi! Stanovi za mlade od 20 do 35 godina