Salata sa krastavcem i paradajzom je vrlo popularna kod našeg naroda, a pritom je i veoma ukusna,a sada se oglasila i jedna ruska nutricionistkinja Alena Paretsku te objašnjava u čemu je tajna u ovim sastojcima i kakve eventualne probleme može izazvati konzumiranje ove vrste salate.

devojka-salata.jpg
Shutterstock 

"Skoro svi prave i jedu salatu od krastavaca i paradajza sa zelenilom, ali postoje dokazi da se sve moguće prednosti povrća kada se pomešaju u jednoj salati mogu delimično neutralisati. Veruje se da zbog sastavnih komponenti ovog povrća njihova kombinacija izaziva procese fermentacije u želucu i crevima. Ovo može izazvati nadimanje, nadimanje i iritaciju digestivnog trakta" - objašnjava nutricionistkinja.

xggxg.jpg
Shutterstock 

Paradajz sadrži veliku količinu askorbinske kiseline (vitamin C), a krastavci enzim askorbinazu, koji razgrađuje i neutrališe vitamin.

paradajz-1-shutterstock-77812168.jpg
Shutterstock 

Osim toga, krastavci sadrže mnogo vode i vlakana, paradajz ima dosta kiselina, pa njihova zajednička apsorpcija opterećuje digestivni trakt. Kod ljudi sa osetljivim crevima ova salata može izazvati dijareju.

Još jedna tačka - krastavci, zbog svog sastava, formiraju alkalno okruženje, dok paradajz ima kiseli sastav. Kao rezultat, dolazi do reakcije neutralizacije sa smanjenjem aktivnosti onih korisnih jedinjenja koja se nalaze u obe vrste povrća.

Kurir.rs

Bonus video:

02:15
LESKOVAČKI UZGAJIVAČI OČAJAVAJU Ubija ih uvoz i niska otkupna cena, nude im 5-10 dinara, sutra protestuju i DELE PARADAJZ ZA DŽABE Izvor: Kurir televizija