ZAŠTO MUŠKARCI NE MOGU DA IZRAZE EMOCIJE ISTO KAO ŽENE? Ista osećanja pokazuju na potpuno drugačiji način, a OVO je razlog
Foto: Profimedia

ISTI, A RAZLIČITI

ZAŠTO MUŠKARCI NE MOGU DA IZRAZE EMOCIJE ISTO KAO ŽENE? Ista osećanja pokazuju na potpuno drugačiji način, a OVO je razlog

Žena -

Iako se smatra da žene imaju tendenciju da otvorenije pokazuju emocije od muškaraca, naravno, svako je drugačiji. I dok neki muškarci znaju da budu vrlo emotivni i lako kažu šta osećaju, ipak, istraživači pokušavaju da istraže zašto se muškarci ne izražavaju kao žene.

Muškarci osećaju iste emocije kao i žene

"Osećam se kao da ga nije briga" često se čuje kako žene govore kada ne mogu da dobiju nikakvu povratnu informaciju o partnerovim osećanjima.

Ali da li je to stvarno istina?

To bi mogao da bude društveni pritisak

ljubav, veza, par
foto: Profimedia

Društveni pritisak iskrivljuje percepciju muškosti. Istraživanje koje je sprovelo dobrotvorno udružemke za zdravlje muškaraca Movember otkriva da gotovo jedna trećina muškaraca oseća pritisak da izgledaju "muževno", a mlađi muškarci, u od 18. do 34. godine, to doživljavaju u još većoj meri (47%).

Oni često pokazuju i manje vidljivih znakova zabrinutosti za mentalno zdravlje i manje je verovatno da će o njima otvoreno razgovarati. Muškarci ne izražavaju svoja osećanja i to radi protiv njih.

Oni jednostavno ne znaju kako da se izraze

Niko im nije objasnio kako da se izraze. Društvena očekivanja i uslovljavanje iz detinjstva često uče muškarce da budu oštri i neemocionalni, ostavljajući ih nesigurnima kako da izraze svoja osećanja. Dok žene mogu otvoreno da izraze svoje emocije, i na primer svoje slomljeno srce, muškarci imaju tendenciju da skrivaju svoju bol i izgledaju stoički.

par, veza, društvo, zabava, provod
foto: Profimedia

Zbog ovog društvenog pritiska teže im je da budu ranjivi jer se to smatra tabuom. Kao rezultat toga, emocionalno blagostanje muškaraca može da pati. Potenciranjem na otvorenim razgovorima i razbijanjem stereotipa, može se pomoći muškarcima da se osećaju prijatno i dovoljno osnaženi da izraze svoje emocije.

To je neurološka stvar

Corpus Callosum, deo mozga koji povezuje levu i desnu hemisferu, veći je kod žena nego kod muškaraca, što dovodi do veće sposobnosti da osećaju i razmišljaju istovremeno.

Žene mogu da osećaju i misle u isto vreme. Muškarci, s druge strane, skloni su da odvoje svoje emocije od svojih misli, što rezultira oklevanjem u razgovoru o emocionalnim temama. Iako to može da dovede do poteškoća u komunikaciji o osetljivim temama, važno je prepoznati i razumeti te razlike. Muškarci i žene su na neki način isti, ali ipak različiti. Čak i način na koji se nose sa stresom može varirati u zavisnosti od društvenih očekivana, fiziologiji i psihologiji, piše Bright Side.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Bonus video:

01:00

U čemu su to bolje žene, a u čemu muškarci?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track