AKO STE TRUDNI, DA LI SMETE NA MORE? Pridržavajte se ovih pravila i boravak na plaži može da bude siguran i za bebu i vas
Foto: Profimedia

važno je znati

AKO STE TRUDNI, DA LI SMETE NA MORE? Pridržavajte se ovih pravila i boravak na plaži može da bude siguran i za bebu i vas

Žena -

Pre nego što otputujete na more i počnete sa sunčanjem, obavezno se posavetujte s ginekologom kako biste bili sigurni da ne izlažete bilo kakvim zdravstvenom riziku vašu bebu u stomaku i vas!

Kako stigne leto i počne da se nosi odeća u kojoj su otkriveni pojedini delovi tela, skoro svaka žena voli da joj ten bude obasjan suncem. Bronzana boja je ono čemu mnogi teže, ali...

Trudnica
foto: Shutterstock

Bez obzira na to da li ste trudni ili ne, dugotrajno sunčanje dovodi vas u opasnost od promena na koži, prevremenog starenja, oštećenja očiju, malignog melanoma.

Na oprezu posebno treba da budu buduće majke, jer je njihova koža podložnija opekotinama i stvaranju tamnih fleka, naročito po licu, a preterivanje s boravkom na suncu može da utiče i na razvoj fetusa!

Trudnica koja se dugo izlaže suncu, naročito u vreme začeća i prvih dvanaest nedelja trudnoće (tri meseca), može izazvati oštećenje neuroloških funkcija nerođene bebe jer UV zraci mogu da smanje nivo folne kiseline neophodne za zdrav razvoj fetusa. Preporuka je da u dogovoru s ginekologom koji prati trudnoću uzimaju suplemente folne kiseline kako bi je povećali i zaštitili fetus u razvoju od defekata.

To nikako ne znači da trudnice ne smeju na plažu. Boravak u hladu trebalo bi da spreči probleme, a preporučuju se i konstantno hidriranje, korišćenje krema za sunčanje sa SPF 30 ili više (mazanje na svaka dva sata), nošenje pokrivala za glavu... Ako i pored toga buduća mama oseća vrtoglavicu, mučninu ili umor, trebalo bi odmah da ode u klimatizovani prostor.

trudnoća, trudnica
foto: Profimedia

Prvo provera

Žene s plavom, crvenom ili svetlosmeđom kosom, sa svetlim očima, kao i one koje su ranije imale određene probleme posle sunčanja posebno treba da budu na oprezu. Postojeće iritacije kože ili herpes takođe su znak za uzbunu kod trudnica. Boravak na suncu se u tom slučaju ne preporučuje, posebno ne ako imaju otvorene rane ili kraste. I druge primetne promene na koži mogu da ih dovedu u opasnost, pa je najbolje da ih uoči sunčanja i putovanja proveri lekar specijalista.

Kao rezultat hormonskih promena tokom trudnoće, koža žene postaje daleko osetljivija i sklona opekotinama. Drugim rečima, tamnjenje je pojačano zbog povećanog hormona koji stimuliše melanocite, a kako telo buduće mame pokušava da zaštiti kožu od UV zračenja - reakcija je izraženija.

Sprečite štetu

Svi mi imamo pigment kože - melanin, koji je odgovoran za njenu boju, a pigmentacija se povećava s trudnoćom. Kada sunčevi zraci navale, oni povećavaju njegovu količinu, pa dolazi do oksidacije koja izaziva tamnjenje kože (čuvene trudničke fleke). Zato je važno da se žene koje su se ranije mnogo sunčale zaštite od daljeg izlaganja suncu tokom trudnoće.

Rizik od pregrevanja

Pregrevanje tela tokom drugog stanja takođe može da ima opasne posledice. Izaziva toplotni udar, dehidrataciju, povišenu telesnu temperaturu, promene krvnog pritiska (previsok ili prenizak), toplotne grčeve i stres. To sve tokom sunčanja može ozbiljno da utiče na buduću mamu i nerođenu bebu.

Kod trudnica osnovna telesna temperatura raste i podložnija je promenama. Izlaganje suncu je dodatno povećava i na taj način diže temperaturu fetusa, što može dovesti do neuroloških oštećenja bebice.

trudnica, more, plaža
foto: Profimedia

PRAVILA ZA SIGURNO SUNČANJE

Ipak, ako ste u drugom stanju, a volite da boravite na suncu, ne treba previše da brinete. Sunce je izvor života, telu osigurava vitamin D, budi optimizam i zato ga ne treba smatrati neprijateljem. Njegova toplota greje nam mišiće i zglobove, opušta tetive, ali ako preterate, može da vam našteti. Evo čega se obavezno treba pridržavati kada se sunčate:

Izvegavajte jako sunce - Prvo pravilo glasi: ne izlagati se suncu od 11 do 17 sati!

Krema sa zaštitnim faktorom je obavezna - Koža u trudnoći je osetljivija i lakše izgori, pa je dobra zaštita izuzetno važna. Trudnicama se preporučuju preparati bez nano-čestica i parabena, a kvalitetne kreme za bebe i decu takođe mogu biti pravi izbor.

Šešir glavu čuva - Nemojte se izlagati suncu a da vam glava nije u debelom hladu ili zaštićena šeširom. Ovo je jako važno da biste se sačuvali od sunčanice.

Bez naglog ustajanja - Toplota i nagli pokreti mogu da izazovu vrtoglavicu i nesvesticu. Zbog toga se sunčajte u sedećem položaju, ali ako ipak odaberete ležeći položaj, ustanite lagano.

Hidrirajte se - Sa sobom uvek imajte flašicu s vodom i unosite dovoljno tečnosti.

A evo šta je budućim mamama potrebno na plaži:

- udobne ravne papuče

- kupaći kostim za presvlačenje kako biste se nakon kupanja presvukli i tako izbegli upale mokraćne bešike ili neku vaginalnu infekciju

- rezervni peškir, da nakon kupanja ne biste sedeli na mokrom

- zdrave grickalice ako vam padne šećer (orašasti plodovi, suvo ili sveže voće...)

(Kurir.rs/B.M.)

Bonus video:

01:43

STOTINE TRUDNICA NA NOVOJ TELEFONSKOJ LINIJI ZBOG VAKCINE: Ovo su pitanja koja najčešće postavljaju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track