RODILA SE U NAJVEĆOJ BEDI, A POSTALA NAJGLAMUROZNIJA VLADARKA: Posle njene smrti u palati pronašli BLAGA koja ostavljaju U ŠOKU
Foto: EPA

NJENA BLAGA U PALATI I DANAS SVE ŠOKIRAJU

RODILA SE U NAJVEĆOJ BEDI, A POSTALA NAJGLAMUROZNIJA VLADARKA: Posle njene smrti u palati pronašli BLAGA koja ostavljaju U ŠOKU

Žena -

Imelda Markos bila je žena izvanredne lepote, jedna od najlepših svog doba, i još većeg šarma, ali je njen karakter krasila i određena beskupuloznost i nadasve sebičluk koji je sezao do okrutnosti...

Bila je prva dama Filipina čak 21 godinu, u periodu od 1965. do 1986, a ostala je upamćena kao najveća rasipnica među ženama državnika ikada! Ona je 2018. nepravosnažno osuđena za korupciju, a ovaj proces trajao je više od 30 godina.

Imelda Markos
foto: Profimedia

Imeldi je pretilo između šest i 11 godina zatvora po svakoj tački optužnice, a nalog za hapšenje izdat je odmah nakon izricanja presude. No, gospođa Markos, koja danas ima 93 godine, nikada nije videla ni dan zatvora s obzirom da policija nije postupila po nalogu za hapšenje, pozivajući se na zdravlje i godine bivše prve dame. Ovo možda i ne treba da nas čudi, u svetlu činjenice da je njen sin Bongbong Markos trenunti predsednik Filipina.

Imelda Markos
foto: Profimedia

No te, 2018. gospođa Markos je svakako morala da odstupi sa svoje funkcije u Parlamentarnom domu u kom je tada još uvek bila aktivna, uprkos skandalima iz prošlosti.

Na filipinskom sudu vodila se parnica protiv Imelde i njenog supruga Ferdinanda Markosa, nekadašnjeg predsednika, za koje se sumnja da su otuđili milijarde dolara i čuvali ih na tajnim računima u švajcarskim bankama. No, kako je Markos u međuvremenu preminuo, sav teret spao je na Imeldu.

Imelda Markos
foto: Profimedia

Ceo svet i danas se seća "revolucije bez krvi" na Filipinama kada je predsednički bračni par pobegao sa troje dece na Havaje, gde je Ferdinand i preminuo tri godine kasnije.

3.000 pari cipela i opsednutost fizičkim izgledom

Kada su pobegli, dobar deo novca bio je na sigurnom, ali su svakako iza sebe ostavili popriličan imetak - u predsedničkoj palati pronađeno je 1.060 pari Imeldinih cipela, 15 bundi od nerca, 508 svečanih haljina i 1.000 tašni. Ali, ovo ne govori dovoljno o njenoj opsesiji štiklama - njena noga ponela je sve što je ikada bilo u trendu, a ukupno je tokom svoje vladavine kupila više od 3. 000 pari cipela.

Odeća, Cipele, Kolekcija, Imelda Markos

Zapravo, napravljena je i računica, da je svaki dan nosila drugi par obuće, trebalo bi joj osam godina da promeni sve koje je posedovala. Zanimljivo je da je 2001. godine otvoren čak i muzej njenih cipela u obućarskoj četvrti u glavnom gradu Filipina - Manili.

Cipele su bile samo vrh ledenog brega, jer zapravo Imelda je neumereno trošila državni novac na sve što je vezano za lepotu, a interesantna činjenica je da je recimo kupovala parfeme u galonima.

0453949754, Imelda Markos, Filipini, prva dama
foto: Profimedia

Bila je opsednuta svojim izgledom, garderobom, nakitom, a govori se da je, da ne bi pokvarila frizuru često spavala sedeći u visokoj stolici. I sve to dok je narod Filipna grcao od gladi, preklinjao za koru hleba i živeo u strašnoj bedi... Pričalo se da su oni koji imaju dva dolara na dan za trošenje bili bogati.

"Čelična leptirica" detinjstvo je provela bosa

Nju su Filipinci nazivali još i "čeličnom leptiricom", a ovaj nadimak su joj nadenuli zbog zapanjujuće sposobnosti da preživljava najdramatičnije životne turbulencije.

Naime, iza Imeldinog rasipništva i bahatosti krile su se duboke traume iz detinjstva - perioda kada je bila devojčica koja je odrastala u memljivoj garaži sa betonskim podom. Bila je lepa i draga, ali bosa, nije imala nijedan par cipela. Jedan prijatelj se na kraju sažalio i kupio joj cipelice, a onda taj dan nikada nije zaboravila... I to se u godinama koje će doći dobro i videlo.

Imelda Markos
foto: Profimedia

Ipak, ona svoje nemilosrdno trošenje novca nikada nije izjednačila sa pohlepom, ističući da je samo želela da pokaže koliko voli "lepotu, istinu i dobrotu". Takođe, svoju opsesiju cipelama opravdala je naglašavajući da je sve što je želela da ispromoviše filipinsku industriju obuće.

“Ako biste mi rekli da sam jedna od napohlepnijih – najpohlepnijih za istinom, to bi bilo u redu. I najpohlepnija za lepotom – ja bih priznala da sam kriva. Ne možete nikada biti dovoljno pohlepni za lepotom. Pohlepa je ako sve želite za sebe”, izjavila je svojevremeno Markosova.

Imelda Markos, Pikaso, slika, Filipini
foto: Printscreen/Twitter

Ona se pet godina nakon smrti svog supruga vratila sa decom na Filipine, nastavivši da žari i pali po političkoj sceni, a 2011. priznala je da poseduje bogatstvo od 22 miliona dolara. No, spekuliše se da je njena i imovina porodice Markos i nekoliko stotina puta veća od te cifre!

Imelda i njena deca i dalje su veoma uticajni u svetu politike - ona je godinama bila članica kongresa, a njen sin Bongbong se posle nekoliko kandidatura, konačno i našao na funkciji predsednika zemlje.

(Kurir.rs/Blic žena)

Bonus video:

02:40

PSIHOLOŠKI PROFIL DIJANE HRKALOVIĆ: Od tihe studentkinje psihologije do čelične lejdi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track