NAPRAVIO VIŠE OD 550 DECE: U Srbiju dolazi "OPASNI" donor sperme od kog mnoge majke strahuju, neke su ga i TUŽILE! Ovako izgleda
Foto: Printscreen/Facebook

seje ih po svetu

NAPRAVIO VIŠE OD 550 DECE: U Srbiju dolazi "OPASNI" donor sperme od kog mnoge majke strahuju, neke su ga i TUŽILE! Ovako izgleda

Žena -

Džonatan Džejkob Mejer (42), donor sperme, tvrdi da sada želi da svoju porodicu, a njegova deca su raštrkana po celom svetu.

Oko 375 njih živi u Holandiji, 80 u Nemačkoj, 35 u Belgiji, četiri u Argentini i dvoje u Australiji.

Njegov put je počeo 2007. godine kada se registrovao kao donor sperme u 11 klinika i u banci sperme. Takođe se pridružio Fejsbuk grupama za žene i parove koji žele, ali ne mogu da imaju decu. Godinama je sve lagao, tvrdio je u klinikama da će samo tamo donirati, a budućim majkama govorio da ima samo desetak potomaka.

Džonatan Džejkob Mejer
foto: Printscreen/Facebook

Početkom godine Međunarodni sud u Hagu zabranio mu je dalje davanje sperme, a ako to uradi, rizikuje kaznu od 100.000 evra. Na pitanje zašto želi toliko dece, on je odgovorio da želi da uradi nešto značajno sa svojim životom.

Na svom profilu na društvenim mrežama tvrdi da liči na holivudske glumce Breda Pita, Krisa Hemsvorta i pevača Led Cepelina Roberta Planta. Mnoge majke dece začete njegovom spermom žestoko su ga osudile nakon što su saznale za njegovu zavisnost od donacija.

Majke s decom koja imaju kovrdžavu plavu kosu i prodorne plave oči, čak se počele slučajno da se sreću. Neke su pokrenule onlajn grupe kako bi pronašle druge žene koje su takođe koristile iste uzorke. Njih 157 se pridružilo Fejsbuk grupi za podršku pod nazivom "Donorkind 102 JJM".

Banka sperme prodala je njegove donacije za oko 1300 evra po uzorku, iako tvrdi da donira spermu besplatno.

- Ne tražim ništa, ponekad dobijem na poklon 75 evra, avionsku kartu ili fotoaparat - rekao je donor. Jedna od majki deteta začetog njegovom spermom, tužila je Holanđanina u aprilu, tvrdeći da su njegovi postupci povećali rizik od incesta.

- Da sam znala da je napravio više od stotinu dece, nikada ne bih izabrala njega. Kada razmišljam o posledicama za dete, muka mi je. Mnoge majke su mu govorile da prestane, ali to se nije dogodilo. Odlazak na sud je bio jedina opcija da zaštitim svoje dete - rekla je jedna majka koju je podržao i direktor organizacije Donorkind, koji je i sam dete donora.

- Ovakvim opasnim ponašanjem krši dogovore s klinikama i budućim roditeljima jer se obavezao da će donirati spermu za najviše 25 dece. U tinejdžerskim godinama, njegova deca su mogla da se zaljube jedno u drugo, a da ne znaju da su biološki brat i sestra. Šanse su male, ali nisu nemoguće - naglasio je on.

Džonatan Džejkob Mejer
foto: Printscreen/Facebook

Sa 17,5 miliona ljudi, Holandija je relativno mala zemlja. U 2020. godini nešto manje od 12 odsto, tačnije oko 2,1 miliona, pripadalo je starosnoj grupi od 15 do 24 godine. Van der Merve, koji je sam začeo 18 dece putem donacije sperme, rekao je nemačkim medijima da se boji da Mejer želi da postaviti neki rekord i da već ima oko 1000 dece. Ako zaista ima 1000 potomaka, bio bi drugi samo nakon mongolskog vođe Džingis-kana, za koga se veruje da je napravio oko 2000 dece.

Početkom meseca pomogao je jednoj Holanđanki, a ove nedelje putuje u Srbiju i Italiju kako bi posetio majke neke od svoje dece. Izjavio je da bi hteo da odgaja sopstvenu decu i da bi hteo da ih ima najmanje petoro, piše Daily Mail.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Bonus video:

02:23

GLUMICA ŽALI ZA OMILJENIM HOBIJEM! Ivana Dudić: Volim da jašem, a nisam odavno... Možda ću uspeti ovog leta u Crnoj Gori

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track