LJUBAV KOJA TRAJE 40 GODINA I PRAVI JE BOŽIJI DAR: Srbina slave kao naučnika, oboleo od raka, a ona je sve vreme bila uz njega
Foto: Milan Lakić

veliki doprinos misiji sletanja prvog čoveka na Mesec

LJUBAV KOJA TRAJE 40 GODINA I PRAVI JE BOŽIJI DAR: Srbina slave kao naučnika, oboleo od raka, a ona je sve vreme bila uz njega

Žena -

Svečana atmosfera je ispunila kriptu hrama Svetog Save, a služena je “Molitva blagodarnosti” povodom 40 godina zajedničkog života Davida Vujića, poslednjeg živog inženjera iz grupe 7 srpskih naučnika koji su učestvovali u programu “Apolo 11”, i njegove supruge Džindžer Vujić.

David Vujić, Džindžer Vujić
foto: Milan Lakić

Ovaj Srbin dao je veliki doprinos misiji sletanja prvog čoveka na Mesec, programa svemirske agencije NASA, čiji je jedan od ključnih osnivača bio Mihajlo Pupin.

Njegova supruga Džindžer potomak je loze Edit Boling Vilson, prve dame Amerike i supruge predsednika Vudroa Vilsona na čiju inicijativu je formirana NASA.

David Vujić, Džindžer Vujić
foto: Milan Lakić

Posle “Molitve blagodarnosti”, 29. juna, na dan kada su pre 40 godina započeli svoju ljubav, obnovili su bračne zavete. Potomak Vilsonovih, koji su bili osvedočeni prijatelji srpskog naroda, Džinžder Vujić, pre 4 decenije prešla je u pravoslavnu veru i venčala se u srpskoj pravoslavnoj crkvi. Od tada do danas, ona suprugu Davidu predstavlja najveću podršku.

Zajedno su osnovali humanitarnu organizaciju s osnovnim ciljem da pomognu Srbiji i srpskom narodu, a nesebično su pomagali i rad drugih dobrotvornih organizacija koje imaju isti cilj. Ova ljubav koja spaja vekove i kontinente, redak je primer kako se bračna zajednica čuva i u dobru i u zlu, jer je Džindžer ostala Davidov najveći oslonac kada je pre nekoliko godina oboleo od kancera pankreasa i dva puta mu je spasila život.

Njihova ljubav je Božji dar.

David Vujić, Džindžer Vujić
foto: Milan Lakić

David sa ponosom kaže na tečnom srpskom jeziku:

“Moj otac je meni rekao, Davide ti si rođeni Amerikanac, ali nemoj nikada zaboraviti odakle ti je srce. Zato pomaži našem narodu kad god možeš i nemoj zaboraviti svoje poreklo”.

David Vujić, Džindžer Vujić
foto: Milan Lakić

Davidova supruga Džindžer blistala je u toaleti od satena, prvom modelu iz kolekcije “Tesla Stil” koji je dizajnirala Suzana Perić.

Svečanosti u kripti Hrama Svetog Save prisustvovao je veliki broj zvanica, među kojima su bili Srđan Đoković, Den Tana sa suprugom, Jadranka Jovanović, nacionalni koordinator „Tesline godine Teslinog naroda” ambasador dr Ljiljana Nikšić, autor kolekcija “Tesla Serbini” Dragan Ilić sa suprugom, kao i drugi prijatelji i rodbina.

Kuriozitet je to da je veliki hor iz SAD-a koji okuplja članove sa istočne i zapadne obale Amerike, bračnom paru Vujić pripremio dirljivo iznenađenje, otpevavši pesmu Tamo daleko.

David Vujić, Džindžer Vujić
foto: Milan Lakić

“Molitvu blagodarnosti” služio je sveštenik Hrama Svetog Save otac Dragan Šovljanski, dan uoči Vidovdanskog sabora dijaspore koji se održava 1. i 2. jula u Domu Narodne skupštine, gde će učestvovati 250 predstavnika udruženja i organizacija koje okupljaju srpsku dijasporu iz 50 zemalja sveta, kao i predstavnici Srba iz regiona.

Ovom skupu prisustvovaće i David Vujić, nosilac Karađorđeve zvezde prvog stepena, kao i najvišeg priznanja srpske diplomatije za dijasporu “Majka Srbija”. Jedan od pripadnika najznamenitije naučne srpske dijaspore i jedan od "zvezdobrojaca" koji su dotakli svemir, pomerali granice saznanja i davali ključni doprinos modernoj civilizaciji i čovečanstvu, ističe da se posebno raduje učešću na ovom značajnom skupu u svojoj otadžbini.

David Vujić, Džindžer Vujić
foto: Milan Lakić

Prvih šest meseci obeležavanja „Tesline godine Teslinog naroda” Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pokrenulo je 11 brendova i dve inicijative nazvanih po čuvenom naučniku. Sve je zaštićeno monogramom, Teslinim inicijalima, koje je slavni naučnik imao na svim delovima odeće.

David Vujić, Džindžer Vujić
foto: Milan Lakić

Među tih 11 brendova je i “Tesla Stil”, koji je okupio vodeća imena srpske modne industrije među kojima su svetski priznata Roksanda Ilinčić iz Londona, Igor Todorović, Saša Milojković, Bata Spasojević, Mladen Milivojević Baron i Suzana Perić.

Suzana Perić
foto: Kurir televizija

Suzanin atelje je za “Tesla Stil” izradio impresivnu “Tesla haljinu” koja će biti premijerno prikazana u Domu Nikole Tesle u prostorijama Saveza inženjera i tehničara Srbije, čiji je prvi počasni član postao Nikola Tesla 1892. godine.

Suzana Perić
foto: Jovana Kosovac

Na ovaj način Atelje “Suzana Perić” se uključuje u obeležavanje “Tesline godine Teslinog naroda” kroz stratešku kampanju “Tesla Stil”, koju će obeležiti i predstojeće revije ove dizajnerke širom sveta.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:36

GLUMICA LJILJANA STJEPANOVIĆ OTVORILA DUŠU O zdravstvenoj krizi i događajima koji su joj obeležili život

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track