ROĐENE SU SA SPOJENIM GLAVAMA I SAMO 2 ODSTO ŠANSE DA PREŽIVE: Evo kako danas izgleda ŽIVOT devojčica nakon RIZIČNE OPERACIJE
Foto: Printscreen YouTube

MALE HEROINE

ROĐENE SU SA SPOJENIM GLAVAMA I SAMO 2 ODSTO ŠANSE DA PREŽIVE: Evo kako danas izgleda ŽIVOT devojčica nakon RIZIČNE OPERACIJE

Žena -

Ebi i Erin Dilejni iz Mursvila, Severna Karolina, rođene su sa sastavljenim glavama.

Porođaj je obavljen 10 nedelja pre termina, a lekari su blizancima dali samo 2 odsto. šanse da prežive. Danas njihovi životi izgledaju potpuno drugačije.

Ebi i Erin Dilejni iz Mursvila, SAD, nedavno su završile vrtić. "Gledati ih kako navršavaju godinu dana bilo je kao sanjati", rekla je njihova majka za Dejli mejl.

Heder Dilejni je zatrudnela odmah nakon što se udala za Rajlija. Njihova radost što će postati roditelji nastavila se sve do Hederinog prvog ultrazvuka u 11. nedelji.

"Čim se slika pojavila na ekranu, moglo se reći da su blizanci", rekla je Heder za nevs.com.au i dodala da je u početku "sve izgledalo smešno" i da su bebe izgledale kao da su naslonjene jedna na drugu.

Odjednom - kako je rekla žena - doktor je postao veoma tih i nemiran, i na kraju rekao: "Pokušavam da pronađem membranu između to dvoje, ali ne mogu... Mislim da su možda spojeni." Trenutak kasnije roditelji su već bili u ordinaciji drugog specijaliste koji je potvrdio zabrinutost ginekologa. Heder je trebalo da rodi sijamske blizance.

Iako su lekari davali devojčicama samo 2 odsto šanse za preživljavanje, žena je odlučila da zadrži trudnoću. Ebi i Erin rođene su u julu 2016. carskim rezom. Rođene su 10 nedelja ranije i odmah su primljene na intenzivnu negu.

žena, beba
foto: Printskrin / You Tube/The Children's Hospital of Philadelphia

Lekari su roditeljima poručili da devojčice treba što pre razdvojiti jer mozak ima veći kapacitet za regeneraciju u detinjstvu.

Operacija je obavljena godinu dana kasnije. Sproveli su ga specijalisti iz Dečje bolnice u Filadelfiji. Razdvajanje Ebi i Erin trajalo je oko 11 sati. Za to vreme Ebi je izgubila mnogo krvi i nije se znalo da li će preživeti.

Sestre su provele narednih pet meseci u bolnici dok im se stanje nije dovoljno poboljšalo da je roditeljima bilo dozvoljeno da ih odvedu kući. Pre izvesnog vremena podvrgnute su još jednoj operaciji - ugradnji specijalnih implantata za poboljšanje oblika lobanje.

Ebi
foto: Printscreen YT

Heder Dilejni priznaje da je briga o ćerkama veliki izazov. Ebi i Erin su deca sa posebnim potrebama. Ne govore, hrane se preko sonde i imaju problema sa pokretljivošću. Erin je tek nedavno naučila da hoda, a Ebi može sama da pređe samo nekoliko koraka. Devojčice su i dalje pod brigom specijalista iz Filadelfije koji prate njihov napredak u razvoju.

(Kurir.rs/Naj žena)

Bonus video:

06:39

REDAK FENOMEN! Helena i Dunja su bliznakinje, a rođene sa tri nedelje razmaka (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track