ŠTA JE POTREBNO DA ZNATE PRE PUTOVANJA SA PSOM? Ove stvari nemojte raditi, a postoji razlog zašto NE TREBATE DA OTVARATE PROZOR
Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

možda niste znali

ŠTA JE POTREBNO DA ZNATE PRE PUTOVANJA SA PSOM? Ove stvari nemojte raditi, a postoji razlog zašto NE TREBATE DA OTVARATE PROZOR

Žena -

Imati kućnog ljubimca znači imati člana porodice. Pse i mačke svrstavamo svakako u svesnije ljubimce i neretko ih zovemo najboljim prijateljima. Kako je sezona godišnjih odmora u toku, pojedini vlasnici životinja odlučuju da ih povedu sa sobom na putovanje.

Kako bi putovanje prošlo bez stresa za životinju i ostale putnike, potrebno je obezbediti neke osnovne uslove za ljubimca.

Naviknite životinju na auto

Pre putovanja obavezno naviknite psa na auto, ukoliko ranije nije imao priliku da se vozi na dužim relacijama. Pustite ga da malo pronjuši unutrašnjost, pa upali motor da se navikne na zvuk, pa ga vozi na kratke udaljenosti.

Neka se istrči pre puta

Pas
foto: Shutterstock

Neposredno pre nego krenete pustite ljubimca da se igra napolju. Na taj način će lakše i brže vršiti nuždu, tako da nećete imati problema sa njim tokom putovanja, a druga prednost je što će pas biti toliko umoran i zadovoljan da bi većinu vremena mogao i prespavati.

Šta je sa pojasom?

Postoje posebni sigurnosni pojasevi za pse koji putuju automobilom, pa ne bi bilo loše da ih nabavite, jer kao što se ljudi vežu da bi imali veće šanse da prežive u slučaju nezgode, tako bi trebalo i životinje u vozilu.

Igračke

Kako se životinja ne bi uznemirila važno je da u autu ima nešto što mu je već poznato, svoje ćebe, krevetac, omiljenu igračku. U toku vožnje se nekoliko puta okrenite prema njemu, ohrabrite ga i nagradite poslasticom, kako bi vožnju doživeo kao nešto prijatno i zabavno.

Činija

Korgi, Corgi, pas
foto: Shutterstock

Ne zaboravite prostirku na kojoj će ležati, kao i dve činije za vodu i hranu. Ako vaš pas povraća tokom dugih putovanja, konsultujte se sa svojim veterinarom o pripremama koje ćete mu dati pre putovanja da biste izbegli ovu neprijatnost.

Temperatura

Važno je za sve putnike da temperatura vozila ne bude previsoka. Stavite zaštitu od sunca na prozore kako ne bi bila na psu većinu vremena provedenog u vožnji.

Veliku pažnju obratite na asfalt, poželjno je da životinja nakon izlaska iz auta ne korača direktno na asfalt, jer njegova temperatura može da bude čak 65 stepeni.

Zaštita

Nije loše pre putovanja staviti zaštitnu navlaku na zadnje sedište, ako na njemu putuje pas. Ako se vozi u produžetku vozila, iza zadnjih sedišta, onda mu stavite ćebe ili njegov krevetić, kako bi mu bilo udobnije i mekše.

ljubimac, pas, vlasnik
foto: Profimedia

Pored toga, tu su i specijalne prostirke punjene gelom koje hlade ljubimca, tako da nije loša opcija ako putujete po velikim vrućinama.

Nikako prozor

Ma koliko slatko delovalo kada pas izbaci njušku kroz prozor, to može da bude veoma opasno po životinju, jer vetar može naneiti nešto što će mu povrediti njušku.

Za kraj

Kada konačno stignete na odredište, izvedite ga u šetnju da vežbate i nagradite ga poslasticom kako bi putovanje povezalo sa dobrim osećanjima.

Ne zaboravite da spakujete knjižicu psa, kao i eventualne lekove koje uzima. Takođe, ponesite dovoljno vode, hrane, pokoju poslasticu i igračke kako bi životinji putovanje proteklo što ugodnije.

(Kurir.rs)

Bonus video:

10:19

PAS ŠARKO NAJVEĆI FAN OPERSKE MUZIKE: Narodnjake ne može da smisli, a kad vidite kako reaguje kad čuje Mariju Kalas ISTOPIĆETE se

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track