RODITELJI OBRATITE PAŽNJU! Ove četiri stvari posebno NEGATIVNO UTIČU na razvoj deteta, a dve činimo svi potpuno NESVESNO
Foto: Shutterstock, Ilustracija

možda niste znali

RODITELJI OBRATITE PAŽNJU! Ove četiri stvari posebno NEGATIVNO UTIČU na razvoj deteta, a dve činimo svi potpuno NESVESNO

Žena -

Način na koji odgajamo dete ima značajan uticaj na njegov rast i razvoj, a najveću ulogu u tom procesu imaju roditelji. Kako psihijatar Majmunah Jusuf Kadiri objašnjava za Mom Junction, postoje određene stvari koje roditelji, često potpuno nesvesno, negativno utiču na razvoj svog deteta, i psihički i fizički.

- Uticaj roditelja na decu je ogroman i utiče na njihovo ponašanje. Na primer, održavanje prijatne atmosfere kod kuće pomaže u negovanju sigurnosti i samopouzdanja kod deteta.

majka, otac, dete, Svađa
foto: Shutterstock

S druge strane, dete koje je uvek uznemireno i nervozno često može biti izloženo lošem ponašanju svojih roditelja. Zato je važno shvatiti da način života i nesuglasice sa partnerom mogu u velikoj meri uticati na ukupan razvoj deteta i pogled na sve njegove buduće odnose u životu - objašnjava psihijatar, piše Index.hr.

Kako naglašava Jusuf Kadiri, postoje određene stvari, tačnije četiri, koje posebno negativno utiču na razvoj deteta. Ove stvari uključuju:

Dete, Depresija
foto: Shutterstock

Svaka od ovih navika negativno utiče na razvoj deteta, a posledice u većini slučajeva postaju očigledne tek kasnije kada dete uđe u pubertet ili odraste.

Naime, najčešće su vidljivi problemi u održavanju kvalitetnih i zdravih partnerskih odnosa, a ljudi koji su odrasli sa takvim roditeljima skloniji su i depresiji, anksioznosti i agresivnim obrascima ponašanja.

(Kurir.rs/Index.hr)

Bonus video:

01:04

MAJKA OSTAVILA DETE U KOLIMA DA ODE U ŠOPING! Stručnjaci analiziraju: Tada nastaje OTOK MOZGA bez obzira na ostavljen prozor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track