NAUČNO DOKAZANO! ŽENE KOJE PIJU OVO CRVENO VINO SPORIJE STARE: Sprovedeno istraživanje koje će oduševiti mnoge dane širom sveta!
Foto: Profimedia

koža izgleda bolje

NAUČNO DOKAZANO! ŽENE KOJE PIJU OVO CRVENO VINO SPORIJE STARE: Sprovedeno istraživanje koje će oduševiti mnoge dane širom sveta!

Žena -

Jedna vrsta crvenog vina mogla bi da zaustaviti starenje kože, kažu stručnjaci. Nova studija je pokazala da specifična i neobična vrsta crvenog vina čini da koža izgleda mlađe.

Istraživači sa Univerziteta Florida otkrili su da su žene koje su pile dve čaše bezalkoholnog muškadnog vina dnevno, imale veću elastičnost i zadržavanje vode u koži od onih koje su konzumirale placebo. Nalazi studije predstavljeni su ovog ponedeljka u Bostonu na godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu „Nutrition 2023“.

porodica, praznik, Badnje veče, so, vino, hleb
foto: Profimedia

Muškadno vino pravi se od muškadnog grožđa, tvrdog grožđa sa debelom kožom poreklom iz Severne Amerike.

„Koristili smo dealkoholizovano muškadno vino jer smo bili zainteresovani za efekat bioaktivnih jedinjenja u vinu, posebno polifenola, na zdravlje kože“, rekla je u saopštenju za medije dr Lindzi Kristman, koja je sprovela istraživanje sa dr Livejem Guom, profesor hemije hrane na UF.

Gubitak elastičnosti uzrokuje da koža počne da visi u procesu starenja, dok zadržavanje vode pomaže u stvaranju barijere protiv oštećenja.

Pomenuta studija je prva koja je utvrdila način na koji konzumiranje bezalkoholnog vina može uticati na zdravlje kože u nasumičnom kliničkom ispitivanju.

Naučnici su odabrali 17 žena između 40 i 67 godina i nasumično im dodelili da piju dve čaše dnevno dealkoholizovanog muškadnog vina ili placebo napitka koji je slično izgledao i imao sličan ukus.

Muškadno grožđe je poreklom sa jugoistoka Amerike i obično se koristi za pravljenje vina, mada se često naziva i „supervoćem“ zbog visokog nivoa polifenola – uključujući antocijanine, kvercetin i elaginsku kiselinu – koji mogu smanjiti upalu i oksidativni stres.

„Utvrđeno je da muškadno grožđe ima jedinstveni polifenolni profil u poređenju sa drugim sortama crvenog vina“, rekao je Kristman.

Starenje
foto: Shutterstock

Placebo piće nije uključivalo polifenole.

Učesnici u ispitivanju pili su dve čaše napitka koji im je dodeljen dnevno tokom šest nedelja, a zatim su pravili dvonedeljnu pauzu, a onda su se zaamenili i pili drugo piće još šest nedelja.

Stanje kože i markeri upale i oksidativnog stresa mereni su na početku studije, kao i na kraju svakog šestonedeljnog perioda.

Istraživači su otkrili da muškadno vino značajno utiče na elastičnost kože, kao i na smanjenje gubitka vode na površini kože.

„Naša studija sugeriše da polifenoli muškadnog vina imaju potencijal da poboljšaju stanje kože, posebno elastičnost i transepidermalni gubitak vode kod žena srednjih godina i poznije dobi“, rekao je Kristman.

Međutim, nisu otkrili da postoji značajan uticaj na količinu bora na koži nakon studije.

Vino, Kupanje
foto: Profimedia

Dok je koža postala glatka zbog nižeg nivoa upale i oksidativnog stresa za grupu koja je pila muškadno vino, razlika u odnosu na placebo grupu nije bila značajna u vezi sa tim parametrom.

„Ova unakrsna studija pokazala je da je šest nedelja konzumiranja muškadnog vina rezultiralo poboljšanjem određenih parametara kože povezanih sa starenjem, kao što su elastičnost na podlaktici i barijerna funkcija kože na licu u poređenju sa početnom linijom i placebom“, objasnio je Kristman. „To je verovatno zbog smanjenja upale i oksidativnog stresa.“

Istraživači veruju da bi ponavljanje studije sa većom i raznovrsnijom grupom ljudi bio dobar za potvrdu nalaza.

(Kurir.rs/Zadovoljna.rs)

Bonus video:

01:37

NAJMANJE 5 GODINA MLAĐE NAKON OVIH TRETMANA! Dr Tamara Todorović objasnila kako da zaustavimo i usporimo STARENJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track