"BESPOMOĆNO SAM GLEDALA KAKO POSTAJE KOST I KOŽA" Oglasila se majka blogerke koja je preminula bizarnom smrću: "Sama je izabrala"
Foto: Instagram/rawveganfoodchef

tuga!

"BESPOMOĆNO SAM GLEDALA KAKO POSTAJE KOST I KOŽA" Oglasila se majka blogerke koja je preminula bizarnom smrću: "Sama je izabrala"

Žena -

Majka veganske influenserke koja je živela na ekstremnoj dijeti ispričala je kako se godinama borila da spasi ćerku.

Žana Samsonova, na društvenim mrežama poznatija kao Zhanna D‘Art, navodno je umrla od gladi i iscrpljenosti zbog ishrane koja je uključivala samo sirovo voće i povrće, prenosi Daily Mail.

Vera Samsonova (63) tvrdi da ćerka nije htela da je sluša dok ju je upozoravala na dejstvo njene ekstremno restriktivne ishrane. Žana je na sirovoj biljnoj ishrani, koja se sastojala od voća, semenki suncokreta, voćnih frapea i sokova, provela deset godina pre nego što je 21. jula preminula u malezijskoj bolnici.

Prijatelji za nju kažu da je patila od anoreksije, a u zadnjim nedeljama života postala je toliko slaba da je praktično bila vezana za krevet. Ova 39-godišnjakinja čak šest godina nije pila vodu, već ju je zamenila sokovima.

Njena majka veruje da je smrt povezana sa infekcijom koja je slična koleri, a koja je pogoršala Žanino stanje, povezano sa ekstremnom ishranom. Zvaničan uzrok smrti još nije utvrđen jer Vera pokušava da vrati telo devojke u Rusiju, odakle je poreklom.

"Molim vas, prestanite da pišete loše stvari, bol je ogromna. Sama je izabrala svoj put. Borila sam se mnogo godina, molila je da potraži pomoć i da se zdravije hrani, ali nije htela da sluša svoju majku", rekla je Vera.

Prijatelji su takođe bili užasnuti njenom anoreksičnim izgledom i preklinjali je da potraži stručnu pomoć, Žana je i njihov savet odbila, pa je nastavila da se hrani sirovom biljnom hranom. Povremeno je praktkovala i sušii post tokom kojeg bi danima odbijala da išta pojede.

"Život je besmislen, ali je vredan življenja pod uslovom da shvatite da je besmislen, napisala je u poslednjoj objavi na Instagramu nekoliko dana pre smrti", izjavila je neutešna majka.

Olga Černjajeva, jedna od prijateljica influenserke, za ruske novine "Novye Izvestia" rekla je da je sedam godina gledala njeno putovanje u smrt, a poslednji put je prijateljicu videla pre pet meseci na Šri Lanki i već tad nije izgledala dobro.

"Noge su joj bile natečene, bilo je neverovatno da je mogla da se pomiče - mislim da je trpela velike bolove. Pokušala sam da je ubedim da potraži pomoć, pokazala sam joj njeno telo u ogledalu i na prošlogodišnjim fotografijama, ali ju je bilo nemoguće uveriti da radi nešto pogrešno", rekla je Černjajeva.

Tužna prijateljica rekla je da je bespomoćno gledala kako Samsonova postaje kost i koža. Kad bi uspela da ustane iz kreveta, bilo joj je teško da hoda do te mere da joj je za penjanje uz jednu stepenicu trebalo nekoliko minuta.

"Donosila sam joj voće svako jutro jer ništa drugo nije htela da jede. Žana je verovala da smrt ne postoji", dodala je Černjajeva.

Jedan od njenih komšija i prijatelja svakodnevno je strahovao da će pronaći njeno beživotno telo. Iako ju je uveravao da ode na lečenje, nije ga poslušala.

"Samo su njene vesele oči i raskošna kosa kompenzovale užasan prizor tela izmučenog idiotizmom. Oprostite mi ako zvuči grubo", rekao je.

Žana je sa veganstva prešla na ishranu isključivo sirovim voćem i povrćem, a na svom Instagram profilu delila je zdrave recepte. Influenserka je na snimcima tokom vremena izgledala sve mršavije i mršavije, a neki od njenih ručkova uključivali su samo dinju i sok od šargarepe. Na drugom snimku pokazala je kako za ručak jede čeri paradajz, avokado i sok od avokada.

"Uprkos tome što pripremam otmena sirova jela, zapravo se hranim vrlo jednostavno. Moja ishrana je jednostavna, bez ulja, bez soli i bez proteina", napisala je u objavi.

Samsonova je bila na veganskoj ishrani više od 15 godina, osim što je povremeno konzumirala ribu i mlečne proizvode. S vremenom je njena ishrana postala sve restriktivnija i ekstremnija te je naposletku konzumirala samo sirovo voće i povrće. Tvrdila je da je tokom deset godina takve dijete postala savršeno zdrava i da od tad nije zakačila ni sezonsku prehladu.

Te 2021. je nakon devet godina prvi put otputovala u rodnu Rusiju i odmah se razbolela od korona virusa. Ignorisala je sve kovid mere, te je tvrdila da se izlečila običnim postom - pri čemu nije ništa jela ni pila više od deset dana.

(Kurir.rs/BlicŽena)

Bonus video:

01:56

ODMORIĆU SE KAD UMREM! Mladi glumac osim snimanja radi još puno drugih, različitih poslova! Odao tajnu kako sve postiže

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track