ČESTO VAM OPADA KOSA? Zbog ove 4 GREŠKE koje svi pravimo redovno gubimo vlasi: Evo šta treba da promenite za zdraviju dlaku!
Foto: Profimedia

probajte

ČESTO VAM OPADA KOSA? Zbog ove 4 GREŠKE koje svi pravimo redovno gubimo vlasi: Evo šta treba da promenite za zdraviju dlaku!

Žena -

Opada vam kosa u poslednje vreme, a niste ništa promenili u svojoj rutini? Nemate problema sa štitnom žlezdom, niti vam je gvožđe nisko (oba mogu i te kako da utiču na gubitak kose), niste promenili šampon, ne koristite prečesto peglu ili fen koji iskušuju vlasi... Proverite da se ne radi o ovim navikama pod tušem, one najčešće uzrokuju gubitak kose, a da toga uopšte niste svesni.

1. Vruća voda

Temperatura vode može da ošteti ili pokvari kosu. Baš kao toplota iz fena ili pegle, vrela voda može da ima štetan efekat na vlasi.

Pranje Kose
foto: Profimedia

"Toplota i voda proširuju sloj kutikule u kosi kada je ona mokra", rekla je triholog Mendi Bjukner, a što za posledicu može da ima da se lakše lomi i teže kovrdža.

"Vlasište, poput kože i creva, ima delikatan balans bakterija i gljivica", dodao je triholog Vilijam Gaunic. "Kada se naruši ravnoteža, nezdrave bakterije i gljivice mogu da rastu velikom brzinom, a to dovodi do upale, peruti, seboroičnog dermatitisa i preterano suvog ili preterano masnog vlasišta. Tuširanje blagom, toplom ili hladnom vodom može da spreči lomljenje kutikule kose i oštećenja vlasišta."

Hladnija voda pomaže da se sloj vlasi ponovo zatvori i povećava joj se sjaj", rekla je Bjukner. "Ne morate da koristite ekstra hladnu vodu, bitno je samo da ne bude vruća."

2. Prečesto je perete šamponom

Pena koja se pravi prilikom pranja kose šamponom je rezultat sulfata ili deterdženata koji uklanjaju ili čiste ulja na kosi i vlasištu. Ne svi, ali većina šampona sadrži sulfate a koji mogu da iritiraju ili oštetite folikule dlake kada se koriste prečesto. Savet stručnjaka je da koristite one bez sulfata, posebno ako vam je kosa suva.

Učestalost pranja kose treba da zavisi od tipa i dužine kose, pa i godina. Kako starimo, vlasište proizvodi manje ulja, tako da možda nećete morati da perete kosu šamponom tako često.

kosa, pranje kose
foto: Shutterstock

"Kada ne gubite kosu, a imate zdravo vlasište, šamponiranje dva puta nedeljno je sigurno dovoljno da vaša kosa bude čista i zdrava", rekao je Gaunic. "Češće pranje šamponom zapravo može izazvati probleme, uključujući suvo, masno vlasište ili izazvati upalu koja može dovesti do blagog stanjivanja."

3. Šamponiranje krajeva kose

Većina ljudi nanosi šampon na pogrešne delove kose. Kosa prirodno proizvodi ulja i sebum na koži glave, gde šampon treba da se nanese. Nepravilna upotreba proizvoda za negu kose poput šampona može izazvati promene u teksturi kose i oštećenje vlasi.

"Pranje šamponom se ne preporučuje za vrhove kose, jer kada ga isperete sa vlasišta, on će proći kroz ostatak kose i sasvim dovoljno je očistiti", ističe Bjukner i objašnjava kako je to zapravo lako. Ako, na primer, koristite dosta proizvoda za kosu kao što su gelovi, lak za kosu, itd, onda je šamponiranje cele kose u redu da skinete te teške proizvode sa dlake.

Prilikom nanošenja regeneratora važi suprotno pravilo. Trebalo bi da ga nanesete samo na vrhove kose. Regeneratori dodaju kosi supstancu nalik masnoći. Za razliku od šampona, regenerator neće ukloniti sebum, prljavštinu ili ostatke sa vaše kose, tako da nije efikasan za čišćenje vlasišta.

Kosa, Pranje Kose
foto: Profimedia

4. Korišćenje teškog, pamučnog peškira

Većina nas ima tendenciju da suši kosu pomoću pamučnog peškira, trljajući je tako da tkanina što više upije vodu. Međutim, ovo može da ima negativan efekat, posebno zato što je kosa najslabija kada je mokra. Osim toga, težak peškir obmotan oko glave ako stoji dugo, nakon dužeg vremena može da povuče "liniju" kose unazad, posebno ako ona ima poroznu strukturu i osetljivu dlaku.

Peškiri od mikrovlakana ili čak majice su mnogo bolje rešenje da bi se sprečio gubitak ili stanivanje kose. Ovi materijali ne osuše kosu u potpunosti, već joj dozvole da se lagano suši na vazduhu. Ako koristite peškir, važno je da ga stalno perete kako biste zaštitili kožu glave od gljivičnih i bakterijskih infekcija.

(Kurir.rs/MONDO)

Bonus video:

01:37

EMOTIVNO SAM NESTABILNA, KADA ČUJEM PRIJOVIĆKU OTPADNU MI KOSA I GAĆE! Edita šokirala: Tea je bezobrazna, ŽELIM DA JE GLEDAM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track