KAKO DA ZNATE KAKAV ĆE VAM BITI BRAK PRE NEGO ŠTO SE VENČATE: Mudar savet Vladete Jerotića treba da poslušaju svi parovi
Foto: Dragan Kadić

ZLATA VREDAN

KAKO DA ZNATE KAKAV ĆE VAM BITI BRAK PRE NEGO ŠTO SE VENČATE: Mudar savet Vladete Jerotića treba da poslušaju svi parovi

Žena -

Vladeta Jerotić uvek je imao prave reči za sve generacije. Ukoliko imate u planu da stupite u brak, trebalo bi da poslušate savet akademika.

Čuveni srpski akademik, lekar, psihijatar i književnik Vladeta Jerotić posvetio je svoj dugogodišnji rad istraživanju o braku, porodici i razvoju dece.

Njegove teorije se i dan*danas citiraju i prepričavaju, štaviše, našle su svoje mesto i na društvenim mrežama i vrlo su popularne i deljene među mlađom generacijom. Ovog puta, jedan nalog na TikToku objavio je Vladetin savet muškarcima kako da provere pre venčanja kako će im brak izgledati. Na pomalo duhovit način, ali u svom prepoznatljivom stilu, uvek iskren i realan, naš poznati neuropsihijar je poslao poruku svim mladim parovima:

@srbijuupoznaj

Порука за младе -Владета Јеротић- Извор: РТС ТВ лица Линк целог видеа: https://www.youtube.com/watch?v=OU1LC9XogFg

♬ original sound - srbiju_upoznaj

– Mladi, idite obavezno u kuće roditelja vaše buduće žene. Obavezno! Onako kako žive otac i majka, tako ćete i vi živeti – rekao je Vladeta.

On je u svojoj knjizi „O braku“ istakao i sedam tipova muškaraca zavisno od njihovog odnosa prema ženama. Prema načinu na koji gleda ženu, muškarac može biti: nežan, sažaljiv, potcenjivački, požudan, uplašen, ravnodušan ili požudan tip.

Tokom dugogodišnjeg istraživanja, Vladeta je posebnu pažnju pridavao najranijem razvoju dece i važnosti koju roditelji imaju u tom periodu, pa se tako i ovom prilikom osvrnuo na razvedene brakove, odnosno na model koji se prenosi s kolena na koleno.

– Rastavljeni brakovi, u tri generacije rastavljeni, pa to nije nasleđe, to je model ponašanja – istakao je naš čuveni akademik.

On je naglašavao i pre da je dete prve tri godine slabo i da mora biti uz roditelje, a ne samo uz majku ili oca. Ali da treba i te majke i očeve hvaliti koji su odgajili dete bez onog drugog roditelja, iako je njegovo stručno mišljenje da to nije dobro.

A jedna od Vladetinih lekcija koju je voleo da deli sa mamama u Srbiji jeste upravo ona koju je naučio na primeru švajcarskih roditelja:

– Majka bi trebalo, to sam u Švajcarskoj naučio, Švajcarkinja završi fakultet, da mužu pokaže da može i ona, a onda se prve tri godine posveti deci. A prve tri godine psiholozi kažu da su ključne za formiranje karaktera. A tu su baš našli parovi da se svađaju i rastavljaju. Pa izdržite bar 3-5 godina da se volite.

(Kurir.rs/ Zadovoljna)

Bonus video:

02:43

ZBOG OVOG OBIČAJA, SRBIJA JE NA STUBU SRAMA! Više od 230 dece prisilno gurnuto u brak: OVAJ ZAKON bi trebalo da promeni sve

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track