UKUSNO JELO KOJE SE SPREMA U JEDNOJ ŠERPI: Džambolaja je odličan obrok koji može da nahrani celu porodicu (RECEPT)
Foto: Wasin Pummarin / Panthermedia / Profimedia

njam njam

UKUSNO JELO KOJE SE SPREMA U JEDNOJ ŠERPI: Džambolaja je odličan obrok koji može da nahrani celu porodicu (RECEPT)

Žena -

Džambolaja je jedno od najpoznatijih jela kreolske kuhinje i jedno od onih jela što se kuvaju u jednoj šerpi i mogu da nahrane familiju.

Postoji više varijanti ovog jela, Džambolaja sa škampima je New Orleans tip.

Džambolaja
foto: Doug Miles / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrebno je:

pola kilograma belog pilećeg mesa, dve veće i deblje domaće ljute kobasice (dimljene, poluosušene ali može i sveže), nekoliko štapića zelenog celera, jedna veća šargarepa, dva crna luka, dve paprike babure ili šilje (bilo koje boje), nekoliko čena belog luka, 1 konzerva paradajz pelata, 1 veća šolja pirinča, nekoliko kašika maslinovog ulja (može i obično), oko 1 l pilećeg temeljca (može i od kocke za supu).

Opcionalno je potrebno i oko 250 gr. škampa ali postoji verzija Džambolaje i bez škampa. Ovo su osnovne namirnice, sve ostalo je u začinima: so, kajenski biber, crni biber, majčina dušica, bosiljak sušeni, peršun sušeni, dimljena crvena paprika, origano.

Iseckati luk na ulju i dinstati dok ne bude staklast, dodati beli luk, iseckan celer, papriku,šargarepu iseckanu na kockice, sve dinstati na luku dok povrće malo ne odmekne.

Džambolaja
foto: Robert Byron / Panthermedia / Profimedia

Dodati kobasice narezane na deblje komade i pržiti dok ne počne da se hvata za dno šerpe, dodati piletinu isečenu na komade (veličina kao kobasice) i nju lagano zajedno sa kobasicom ispržiti da dobije smeđu koricu.

Dodati začine po ukusu i pirinač pa sve zajedno sa mesom i povćem kratko pržiti. Na kraju naliti sa pelatom i supom da ogrezne i ako bude potrebe kasnije dodati još temeljca da se skuva priniač.

Poklopiti i staviti da se na laganoj vatri da se kuva oko 45 minuta. Pred kraj dodati škampe, oni se brzo skuvaju. Služiti uz proju ili kukuruzni hleb i neku sezonsku salatu.

(Kurir.rs/Bečejskidani)

Bonus video:

01:13

ZDRAV ROLAT BEZ BRAŠNA! Influenserka Rosićka podelila recept u najgledanijem kulinarskom TV šou programu Majke i snajke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track