Najnovije vesti

SULEJMAN JU JE PREZREO ZBOG HUREM, A ONDA JE DOŽIVELA NAJBOLNIJU STVAR: Tragična životna priča turske sultanije ALBANSKOG POREKLA
Foto: Printscreen YouTube

bolna životna priča

SULEJMAN JU JE PREZREO ZBOG HUREM, A ONDA JE DOŽIVELA NAJBOLNIJU STVAR: Tragična životna priča turske sultanije ALBANSKOG POREKLA

Žena -

Pre nego što je u harem Topkapi palate sa Krima došla robinja Rokselana (ili Aleksandra, kako kažu neki izvori), koja je postala kasnije velika sultanija Hurem, miljenica i prva žena sultana Sulejmana bila je Mahidevran. Sultanija tragične sudbine, neuzvraćene ljubavi, čiji se život može sumirati u dve čežnje - za ljubavlju koja joj nije bila uzvraćena i kasnije ubijenim sinom.

Serija "Sulejman Veličanstveni" bila je jedna od najpopularnijih emitovanih na našim prostorima, a u pitanju je tursko ostvarenje koje predstavlja priču o sultanu Sulejmanu, koji je imao cilj da Osmanlijsko carstvo bude snažnije čak i od imperije Aleksandra Velikog. Iako je reč o pretežno istorijskom spektaklu, najviše pažnje publike privlačile su intrige na sultanovom dvoru i ljubavni trougao koji je on činio sa Hurem i Mahidevran.

Sulejman Veličanstveni
foto: SPMY / Seskimphoto / Seskimphoto / Profimedia

Hurem, koju je odigrala nemačko-turska glumica Merjem Uzerli, stekla je najviše simpatija publike, ali bilo je i mnogo onih koji su bili na strani lepe i nesrećne Mahidevran, iza koje stoji glumica Nur Fetahoglu.

Hurem, Merjem Uzerli, Sulejman Veličanstveni, Tv Serija

I dok se o Hurem, nekadašnjoj robinji poreklom iz Ukrajine, godinama naširoko pisalo, malo je poznato ko je zapravo bila Mahidevran.

O životu Mahidevran Hatun pre dolaska u Sulejmanov harem ne zna se mnogo. U pojedinim izvorima navodi se da je ona ćerka izvesnog Abdule, a sugeriše se i da je njen otac bio preobraćeni rob nepoznatog porekla. Kako je zapisao rumunski istoričar Nikolaje Jorga, Mahidevran je zapravo poticala iz Crne Gore, a u nekim izvorima stoji i da je Albanka ili Grkinja.

Sučejman Veličanstveni, Mahidevran

U istoriji se prvi put pojavljuje kao jedna od 17 žena u Sulejmanovom haremu dok je upravljao Manisom, a isprva nije bila među omiljenim konkubinama mladog princa. Međutim, vremenom je uspela da postane njegova miljenica, najverovatnije u vreme kada je imala 15 godina, budući da je njihov sin Mustafa rođen u to vreme, oko 1515. godine u Manisi.

Nakon smrti Selima I 1520. godine, Sulejman se preselio u Carigrad, tadašnju prestonicu Otomanske imperije. Nakon smrti njegovih sinova Mahmuda i Murata od kuge, mali Mustafa postao je najstariji princ i pretendent na presto.

Mustafa, Sulejman Veličanstveni

Mahidevran se tada sa ostalim konkubinama preselila u Carigrad za Sulejmanom, gde je živela u staroj palati, udaljenoj oko pola sata od Topkapi palate. Budući da su te 1521. godine umrli stariji naslednici, Mahidevran je, kao majka najstarijeg princa, postala prva konkubina.

Mahidevran, Sulejman Veličanstveni
foto: Printscreen YouTube

Međutim, vrlo rano tokom Sulejmanove vladavine, ona je dobila konkurenciju u vidu čuvene Hurem. Neko vreme, on je bio rastrzan između dveju žena, ali je već do 1526. godine prestao da obraća pažnju na Mahidevran i potpuno se posvetio Hurem.

Suparništvo između njih dve raslo je sve više, naročito jer je Hurem donela na svet potencijalne naslednike — Mehmeda i Selima. Iako se sultanova majka sultanija Ajše Hafsa trudila da smiri strasti, netrpeljivost je bila takva da je Mahidevran u jednom trenutku fizički nasrnula na Hurem, što je razljutilo Sulejmana. Međutim, pojedini turski izvori tvrde da je ovo samo drevni trač.

Hurem, Sulejman Velicanstveni, Mahirevdan

Kada je njen sin Mustafa stasao, on je u skladu s običajima dobio na upravu Manisu, a potom i Amasju, a Mahidevran je, kao njegova majka, morala da pođe s njim.

Kako je Sulejmanova vladavina odmicala, a rivalstvo između Hurem i Mahidevran raslo, kod Hurem je rastao strah da će na tron sesti Mustafa umesto nekog od njenih sinova. Zato je, uz pomoć Rustem Paše, mužem njene prve ćerke Mihrimah, skovala zaveru i pokušala da ukloni opasnost da će Mustafa postati sultan.

Hurem

Život u bedi i siromaštvu nakon pogubljenja sina

Naime, Mustafa je 1553. bio optužen da je spremao puč i da želeo da obori svog oca Sulejamana s vlasti, u šta je sultan poverovao. Zbog toga je naredio da se Mustafa i njegov jedanaestogodišnji sin pogube kao veleizdajnici.

Nakon pogubljenja sina, Mahidevran se iste godine preselila u Bursu, gde je sahranila sina i živela u teškom siromaštvu.

Sulejman Veličanstveni

Osramoćena zbog navodne izdaje koju je njen sin spremao, nije mogla da plaća kiriju za kuću u kojoj je živela, a njene sluge su bile ismevane i varane kad bi otišle na pijacu po hranu.

Tek nakon što je Hurem umrla, ona je počela da dobija prihode za normalan život, a Sulejman joj je kupio kuću. Selim II, sin Sulejamana Veličanstvenog i Hurem, isplatio je njene dugove i omogućio finansijsku stabilnost, a poznato je i da je podigao mauzolej njenom sinu i svom polubratu Mustafi 1555.

Sulejman Veličanstveni

Najvažnije joj je bilo to što je konačno bila u situaciji da održava grobnicu svog sina.

Mahidevran Hatum je umrla 1580. godine, a nadživela je i Sulejamana, i Hurem, i sve njihove sinove. Sahranjena je u Bursi pored sina, u mauzoleju princa Mustafe.

(Kurir.rs/Blic žena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track