SMAKNUTA JE HICEM U GLAVU NA KUĆNOM PRAGU, A UBICA JE JOŠ NA SLOBODI: Misterija ubistva voljene voditeljke ponovo je U FOKUSU
Foto: Profimedia

NETFLIX OBJAVLJUJE DOKUMENTARAC

SMAKNUTA JE HICEM U GLAVU NA KUĆNOM PRAGU, A UBICA JE JOŠ NA SLOBODI: Misterija ubistva voljene voditeljke ponovo je U FOKUSU

Pop kultura -

Ubistvo Džil Dando dogodilo se još 1999, ali mnogi Britanci je i dalje pamte. I zbog toga što je bila jedno od najprepoznatljivijih lica u zemlji jer je vodila popularne BBC-jeve emisije, ali i zbog toga što je njeno ubistvo ostalo nerešeno.

Okolnosti njene smrti – vreme, način ubistva, veština napadača koji nikad nije uhvaćen – u kombinaciji s njenim nivoom publiciteta doveli su do dalekosežne istrage i proizveli hiljade tragova, a i više teorija. Netflix objavljuje duboki uvid u ubistvo i istragu.

Džil Dando
foto: Profimedia

Ko je Džil Dando?

Džil Dando bila je poznata britanska novinarka i voditeljka nacionalne televizije BBC. Rođena je u Somersetu 1961, gde se i školovala. Samo tri meseca pre ubistva verila se za poznatog doktora Alana Fartinga, koji je postao hirurg ginekolog kraljevske porodice.

Ujutru 26. aprila 1999. vraćala se kući u svom BMW kabrioletu. Oko 11.30 stigla je kući, a ispred ulaznih vrata ubica je nasrnuo na nju i srušio je na pod. Prislonio joj je pištolj na levu slepoočnicu i ispalio jedan metak. Nakon 15-ak minuta njen komšija je otkrio telo i pozvao policiju. Prebačena je u bolnicu, ali je po dolasku proglašena mrtvom.

Njeno ubistvo postalo je najveća kriminalistička istraga decenija. Londonsko odeljenje za ubistva navodno je ispitivalo više od 2.500 ljudi, uzeo više od 1.000 izjava i ušao u trag više od 1.200 automobila.

Džil Dando
foto: EPA

Beri Džordž

Osuđeni seksualni prestupnik, Beri Džordž, uhapšen je za ubistvo 25. maja 2000. nakon policijske dojave. Džordž je živeo u Fulhamu, a Dandina komšinica je tvrdila da ga je videla u njihovoj ulici na dan ubistva. Na kraju, Džordž je bio osuđen na doživotni zatvor 2001. Međutim, nakon osam godina zatvora i dve godine žalbe, Džordž je oslobođen optužbi. Dokaz prema kom su ga osudili – čestica na njegovom kaputu za koju se tvrdilo da je iz pištolja kojim je Dando ubijena više se nije smatrala uverljivim dokazom. Osim toga, neuropsihijatar je svedočio da Džordž ima IQ 75, zbog čega je vrlo malo verovatno da bi mogao da izvrši tako organizovano ubistvo.

„Ljut sam jer su uzeli osam godina mog života”, kazao je, a u dokumentarcu će biti intervju s Džordžom.

Samo jedan dokaz

Ubistvo, stoga, do danas nije razrešeno. Postoji samo jedan dokaz da je ubica viđen. Komšija novinarke, Ričard Hjudžes, video je visokog belca oko 40 godina starosti kako odlazi od kuće ubrzo nakon što je čuo vrisak, a to nije pomoglo istražiteljima da suze krug osumnjičenih. Bilo je i drugih svedočenja, ali više od svega je teorija.

Dandin brat Nigel rekao je za Times kako ima „lični osećaj da je to bio neko ko je tražio slavu”. Mnogi misle da je ubica neko ko je povezan s nečim o čemu je voditeljka govorila u emisiji „Crimewatch”. Mnoge teorije uključuju nezadovoljne gledaoce, opsesivne fanove i ljude, te grupe kojima se nisu svidela neka njena novinarska istraživanja.

Mnogo je problema i pitanja koja okružuju ovaj slučaj – nikome nije jasno zašto bi neko ubio omiljenu britansku voditeljku. Netflixov dokumentarac obećava da će se „ponovo osvrnuti na šokantno ubistvo iz 1999”, za koje kažu da „i dalje je mistično stručnjacima i javnosti.”

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr)

Bonus video:

02:58

VODITELJKA KURIR TV U ŠOKU! Stanišićka neupućena da JK ima NOV ALBUM: Nema šanse! ONA NIKAD NE BI PEVALA O GENITALIJAMA lažete!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track