MISLILA DA JE UJELA BUBA, ALI ISPALO NEŠTO MNOGO SMRTONOSNIJE: Svi proveravaju mladeže, ali RAK može i ovako da izgleda (VIDEO)
Foto: Printscreen/TikTok

jezivo

MISLILA DA JE UJELA BUBA, ALI ISPALO NEŠTO MNOGO SMRTONOSNIJE: Svi proveravaju mladeže, ali RAK može i ovako da izgleda (VIDEO)

Žena -

Izgledalo je kao bubuljica ili ujed nekog insekta, a ispostavilo se da ima razloga za brigu.

Moli, koja se na društvenim mrežama naziva HR_Molli, primetila je „flekicu“ na nozi i prvo je mislila da ju je nešto ujelo. Ali počela je da brine kad je shvatila da ne nestaje.

„Zapravo sam počela da dobijam osećaj u stomaku da bi ovo mogao da bude rak kože“, rekla je u seriji svojih video snimaka koji imaju više od milion pregleda.

Moli je otišla kod dermatologa, koji je prvo tvrdio da nema o čemu da brine, ali kada je otkrila i mrlju na usnama koja nije htela da nestane, dijagnoza se promenila.

@hr_molly Replying to @thelibertyedwards I watched it for months, it flaked and bled a tiny bit and never fully went away. #humanresources #hrtiktok #skincancer #skincancerawareness #basalcellcarcinoma ♬ original sound - HR Molly

„Rekao je da je to verovatno rak kože. Nisam bila psihički spremna za taj šok, za uzimanje uzorka za biopsiju. Bilo je zastrašujuće i pomalo traumatično“, rekla je Moli.

Od tada joj je karcinom bazalnih ćelija uklonjen devet puta sa lica, ušiju, leđa, nogu, grudi i stomaka. Ovaj oblik raka kože je inače uglavnom izlečiv i veoma retko je smrtonosan.

Ipak, Moli upozorava druge da ne ‘preskaču dermatologa’, bez obzira na ten ili nivo izloženosti kože suncu.

rak, Moli
foto: Printscreen/TikTok

„Ne treba vam mnogo izlaganja suncu da biste dobili rak kože“, rekla je. „Bez obzira na ten vaše kože ili porodičnu istoriju, posetite dermatologa.“

Iako je izlaganje suncu glavni uzrok raka kože, Moli je rekla da je koristila solarijum samo nekoliko puta i skoro da nije provodila vreme ležeći na suncu. Ona veruje da ju je njeno poreklo, koje je delom nemačko, irsko i indijansko, možda predisponiralo za ovo stanje.

Rak kože je najčešći kod bele kože, iako je studija iz 2022. u časopisu Američke akademije za dermatologiju pokazala da su američki Indijanci i starosedeoci Aljaske imali značajno veće stope raka kože poput melanoma u poređenju sa drugim manjinskim grupama, piše Daily Mail.

@hr_molly Replying to @Roxie Smith TW: Lots of pictures of skin cancer, scars, and some blood. All of my skin cancer has been basal cell carcinoma so far. You may think because it’s not melanoma, it’s no big deal. But the removals for all skin cancer are rough. #greenscreen #bcc #scc #skincancer #humanresources #skincancerawareness #hrtiktok #microneedling #basalcellcarcinoma #botox #dysport #basalcell ♬ original sound - HR Molly

„Vaša genetika daje oružje, a vaše okruženje povlači okidač“, smatra Moli.

Svake godine u SAD ima oko 5,4 miliona slučajeva raka kože, a bolest ubije 9.500 ljudi. Molinov rak, karcinom bazalnih ćelija, najčešći je rak u SAD, sa 3,6 miliona slučajeva godišnje. On se formira zbog nekontrolisanog rasta bazalnih ćelija, koje se nalaze na dnu epidermisa i može da izgleda mnogo drugačije od opasnog melanoma.

U Molinom slučaju, njeni kanceri su se pojavili kao akne ili ujedi insekata, ali mogu imati nekoliko oblika. U većini slučajeva, karcinom bazalnih ćelija se pojavljuje kao blago providna kvržica na koži.

Takođe može izgledati kao braon, crna ili plava lezija, ljuskava mrlja ili lezija nalik na ožiljak, prema klinici Majo.

(Kurir.rs/Nova)

Bonus video:

01:12

TO JE TIHA BOLEST, UVIDI SE TEK NAKON SMRTI Kardiolog o hipertenziji: Često nema simptoma, a prvi znaci su OBIČAN UMOR!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track