OVIH 5 NEOBIČNIH POKAZATELJA OTKRIVAJU DA JE VAŠE DETE NAPREDNO: Neuronaučnici tvrde da su to signali potencijal za veliki uspeh!
Foto: Shutterstock

Ima li vaše dete te osobine?

OVIH 5 NEOBIČNIH POKAZATELJA OTKRIVAJU DA JE VAŠE DETE NAPREDNO: Neuronaučnici tvrde da su to signali potencijal za veliki uspeh!

Žena -

Da li je vaše dete nadareno i inteligentno? Verovatno jeste, ali da su njegovi talenti natprosečni? To je pitanje koje je često na pameti roditelja. Megan Kanela, profesor humanističkih nauka i menadžer na američkom 'Davidson' Institutu koji pruža podršku izrazito nadarenoj deci, ističe da takva deca mogu da uče i obrađuju informacije brže od dece njihovog uzrasta i mogu da razumeju sam sadržaj mnogo dublje od svojih vršnjaka.

No, oni ne moraju uvek da budu primerni đaci sa visokim uspehom u školi. Zapravo, neuronaučnici tvrde da darovitost kod svakog deteta izgleda drugačije. Megan Kanela ističe da je kroz praksu i rad sa stručnjacima za razvoj dece naučila da postoji nekoliko neočekivanih pokazatelja da je vaše dete natprosečno.

Dete, Učenje
foto: Shutterstock

1. Asinhroni razvoj

Da li je vaše dete bistro, ali se muči sa jednostavnim zadacima kao što je vezivanje pertli ili ne može da se seti da opere zube? Ovo su samo dva primera asinhronog razvoja, odnosno bržeg razvoja u nekim oblastima od drugih. To je veoma uobičajeno za nadarenu decu. Daroviti osmogodišnjak mogao bi da pokaže veštine u čitanju kao da je učenik 7. razreda i matematičke sposobnosti kao da pohađa 5. razred, ali da su njegove socijalne veštine i emotivna regulacija na nivou mnogo mlađeg deteta.

2. Emocionalna dubina i osetljivost u mladosti

Neuronaučnici sugerišu da nadarena deca doživljavaju intenzivnije emocionalne reakcije na svet oko sebe. Na primer, možda im je teško da gledaju serije ili crtaće u kojima je lik povređen ili tužan, prenosi CNBC. Mnogi, takođe, imaju pojačan osećaj za pravdu i mogu da budu frustrirani ii razočarani kada se osećaju kao da je nešto pogrešno u datoj situaciji. Zbog svog asinhronog razvoja, možda još nemaju veštine emocionalne regulacije da upravljaju tim velikim osećanjima.

dete, slova, čitanje, pisanje
foto: Shutterstock

3. Egzistencijalno preispitivanje

Darovita deca često imaju neutaživu radoznalost, posebno kada je reč o egzistencijalnim aspektima života. Ona su možda više zabrinuta za teme poput smrti, siromaštva, klimatskih promena i različitih nepravdi nego njihovi vršnjavi. Čak i film ili knjiga koji se bave temom maltretiranja može da ih podstakne da postavljaju pitanja o funkcionisanju društva. Pitanja mogu da idu od "Šta se dešava kad umremo?" do "Zašto se loše stvari dešavaju dobrim ljudima?".

4. Jedinstvena interesovanja ili zreo smisao za humor

Kada učenik pravi napredne hemijske zadatke ili proučava mape javnog prevoza velikih gradova, roditelji se ponekad zabrinu da njihovo dete propušta detinjstvo ili da je starmalo. Zapravo, njihova deca možda jednostavno imaju naprednije razumevanje same teme od njegovih vršnjaka.

dete, devojčica, brojevi
foto: Aaron Amat / Alamy / Alamy / Profimedia

5. Neuspeh u školi

Darovita deca imaju izuzetnu potrebu za stalnom mentalnom stimulacijom. U školi bi lako moglo da im postane dosadno jer uče brže od svojih vršnjaka. Kada im u školi nije dovoljno izazovno ili zanimljivo, oni mogu da izgube motivaciju. Iako lako mogu da obave zadati posao jer često imaju odlične veštine rasuđivanja i pamćenja, ne vide nikakvu svrhu u tome i prestaju da pokušavaju.

(Kurir.rs/ŽenaBlic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track