OVAKO SE PRAVI TRADICIONALNO SLAVSKO ŽITO: Ovo je starinski recept NAŠIH BAKA kog su se držale SRPSKE DOMAĆICE od davnina
Slavsko žito nezaobilazan je deo slavske trpeze. Postoji mnogo načina da domaćica pripremi slavsko žito.
Iako se u prvi mah čini da su sva slavska žita identičnog ukusa, ako mu dodate jedan novi sastojak, vaše žito će dobiti potpuniji ukus, vaši gosti će biti oduševljeni.
Potrebno vam je i: dubok lonac i 2 peškira za kupanje (plažu) ili tanja ćebad
Količine se mogu menjati po potrebi, ako volite slađe dodaćete više šećera i obrnuto. Isto je i sa orasima, probajte šta ste napravili, pa dozirajte po ukusu.
Priprema:
Pšenicu ćemo oprati i očistiti od nečistoća. Uzimamo dublji lonac, u koji staje pšenica i ostaje još toliko praznog prostora. Sipamo pšenicu i nalijemo hladnom vodom.
Važno: ako nismo dobro očistili pšenicu, sada će isplivati po površini ljuskice i ostale slične stvari, vreme je da to uklonimo.
Vode treba da bude više od pšenice jedno 4-5 cm.
Lonac sa pšenicom stavljamo na ringlu, poklopljen, ali ne 100%. Najbolji je poklopac sa otvorom. Kada voda provri, potrebno je da vri onako pošteno, ne najjače, ali jako.
Ostaviti da vri oko 45-50 minuta.
Pogledati s vremena na vreme, ako je potrebno dodavati vodu. Potrebno je da uvek ostane vode oko 2 cm ili 2 prsta, kako vam draže, više od nivoa pšenice.
Posle 40- 45 minuta sklonite lonac sa šporeta.
Uzmete jedan peškir za plažu, rastvorite ga i stavite lonac na sredinu i dobro ga umotate. Možete staviti par većih gumica da se to drži. Važno je čvrsto umotati, da drži toplotu. Sada to uraditi i sa drugim peškirom. Ostaviti tako umotan lonac sa pšenicom da stoji 12-15 sati.
Kada sutradan odmotate lonac, videćete da je pšenica nabubrela i upila svu vodu, spremna je za mlevenje.
Postoji varijanta, da u početku, dok se ne izveštite, ostavite malo više vode pre umotavanja. To je svakako sigurna varijanta. Ta voda će ostati pri dnu, tako da tu pšenicu koja je ostala malo natopljena stavite na cediljku, dok meljete ostatak i sve će biti u redu.
Pšenicu meljete na mašini za mlevenje mesa ili u blenderu ili u secku (manje količine).
Samlevenu pšenicu zamesite sa šećerom i orasima i ukrasite prah šećerom i jezgrom oraha. To je to. Uopšte nije komplikovano a dopašće se i Vama i vašoj porodici da jedu žito koje ste vi sami pripremili. Još više ako u pripremu uključite celu porodicu.
(Kurir.rs)
Bonus video:
"VERUJEM DA ĆE ONO ŠTO ĆU REĆI, BITI OD VELIKE VAŽNOSTI ZA GRAĐANE SRBIJE" Predsednik Vučić obraća se naciji večeras u 18 časova