POKUŠALA SAM DA STAVIM TAMPON A ONDA SAM SHVATILA DA NEMAM GDE: Sa 17 godina otkrila da je DRUGAČIJA od vršnjakinja i doživela ŠOK
Foto: Printscreen/Tik Tok

ZBUNILA SE

POKUŠALA SAM DA STAVIM TAMPON A ONDA SAM SHVATILA DA NEMAM GDE: Sa 17 godina otkrila da je DRUGAČIJA od vršnjakinja i doživela ŠOK

Žena -

Sidni Bin (24) iz Ajdaha, Amerika, objasnila je na svom TikTok profilu da dugo nije primećivala da je njeno telo drugačije. Odgajana kao devojčica, smatrala je čudnim da sa 17 godina, za razliku od svojih vršnjaka nije dobijala menstruaciju, međutim tome nije pridavala veliki značaj, sve do jednog dana.

Nakon što je Sidni jednog jutra primetila mrlje nalik onima koje su tipične za menstruaciju, nestrpljivo je požurila da ubaci tampon. Međutim, njeno uzbuđenje se odmah pretvorilo u šok kada je shvatila da nema gde da stavi ovaj ženski proizvod.

@sydneykidneybean Replying to @indyrefmcvey the walking around and picking stuff up is cause my dogs got into the trash and ripped up a bunch of garbage #intersex #sydneykidneybean ♬ original sound - Sydney

"Pokušala sam da stavim tampon, a onda sam pomislila: 'Nemam gde da ga stavim?'“, priseća se Sidni, opisujući kako je zapravo shvatila da je interseksualna osoba — osoba koja ima genitalije, hromozome ili reproduktivne organe koji se ne uklapaju u muški ili ženski pol.

"Kada sam pogledala ogledalom, otkrila sam da zapravo nemam vaginalni otvor. Bio je izuzetno mali", objasnila je ona.

Rođena sa mikroperforiranim himenom

U nekoliko video snimaka na TikToku Sidni je objasnila da joj je sa 14 godina prepisan lek za sindrom policističnih jajnika ili PCOS, da bi ugušio njene bujne akne i uravnotežio višak hormona rasta, uključujući testosteron.

@sydneykidneybean

My video with Born Different has just been released! Im excited to share this with you guys, link to full vid in my bio ?@trulyshow @borndifferentshow

♬ original sound - Sydney

Ali nakon što je sa 17 godina otkrila da joj nedostaje vaginalni otvor, zabrinuta plavuša je istraživala svoje stanje da bi na kraju otkrila da je rođena sa mikroperforiranim himenom. Prema Klivlendskoj klinici, to je retko, urođeno stanje u kojem himen pokriva celu vaginu, ostavljajući samo mali otvor. Za razliku od tipičnog stanja gde je himen prstenasti komad tkiva koji okružuje otvor vagine, ali ne pokriva u potpunosti genitalije.

Nakon razmišljanja šta dalje, Bin je odlučila da se podvrgne korektivnoj operaciji, što sada smatra pravim korakom.

"Osećala sam se kao da imam pravo telo. Osećala sam se kao da sam sve bliža da budem žena kakva sam nameravala da budem", otkrila je ona.

Iako Sidni danas uživa u izvesnoj meri zadovoljstva nakon svoje procedure, ona je bila razočarana što lekari nisu uspeli da dijagnostikuju da je interseksualna osoba mnogo pre.

"Volela bih da je reč 'interseks' bila izgovorena ikada od strane lekara. Volela bih da sam znala zašto se ovo dešava. Volela bih da to ne tretiraju kao anomaliju", priznaje ona i dodaje da, nakon što ju je transrodni prijatelj nenamerno pogrešno shvatio kao trans osobu, da se ona ne identifikuje kao takva.

"Nema mi smisla da sam trans. Nisam nikada bila muškarac koji je postao žena", rekla je ona na TikToku.

Pod okriljem interseksualnosti, Sidni sada koristi svoje društvene mreže na kojima se zalaže da o ovom stanju čuje što više.

Šta je "interseks"?

Interseks ili međupolne osobe su rođene sa polnim karakteristikama koje su ili ženske i muške u isto vreme, ili ni muške ni ženske ili su delimično muške i ženske. Većina interseks osoba nije samo genitalno određena i definisana dečacima i devojčicama, već je karakteristika pola praćena hromozomima i hormonima, koji mogu da budu drugačije izraženi i izlučeni.

Ginekolog, Doktor
foto: Profimedia

"Da bismo mogli da odgovorimo na ovo pitanje potrebno je pomenuti termin 'hermafrodit', koji je izrodila antička istorija, gde je Hermes uvek prikazivan kao dvopolan, ali to je nešto što u humanoj biologiji ne postoji u potpunosti. To je nešto po čemu se, ljudi ranije nazivani "hermafroditima", a danas interseks ili međupolne osobe razlikuju od osoba izrazito muškog ili ženskog pola - objasnio je Kristian Ranđelović, aktivista i jedan od osnivača organizacije za polno i rodno varijantne osobe "XY Spectrum" za "Blic" pre dve godine.

Najčešći trenutak otkrivanja međupolnosti jeste odmah po rođenju, ali određena stanja mogu da se ispolje i budu dijagnostikovana i u pubertetu ili čak u odraslom dobu.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track