NIKO NE ZNA ČEMU SLUŽI TREĆA PREGRADA NA VEŠ MAŠINI: Bacamo upustva za upotrebu, pa često živimo bez ovog genijalnog trika!
Foto: Shutterstock

DA LI STE ZNALI?

NIKO NE ZNA ČEMU SLUŽI TREĆA PREGRADA NA VEŠ MAŠINI: Bacamo upustva za upotrebu, pa često živimo bez ovog genijalnog trika!

Žena -

Skoro svaka veš mašina ima tri fioke ili tri pregrade. Jedna je namenjena za glavno pranje, druga za omekšivač, a treća za pretpranje. "Treća fioka ili pregrada" koja mnoge buni nalazi se na gornjoj levoj strani mašine i greškom se koristi za glavno pranje, a zapravo je pretpranje.

Odeljci na veš mašini uglavnom su označeni simbolima I, II i cvetom ili slovima L i R. Cvet ili slovo R nalaze se na odeljku u koji stavljamo omekšivač. Simboli I i II i slovo L nalaze se na odeljcima u koje stavljamo sredstvo za pranje veša.

Veš Mašina
foto: Shutterstock

A kada punimo koji odeljak? Nakon kupovine mašine za pranje veša, važno je dobro pročitati uputstva u kojima je sve detaljno objašnjeno.

Ipak, za sve oni koji bi odmah sad dobili odgovor na pitanje kada se puni koji odeljak.

Najčešće prilikom pranja rublja koristimo dve pregrade, one sa simbolom I (glavno pranje) i sa cvetom. U te pregrade stavljamo prašak ili tečni deterdžent i omekšivač.

Treća pregrada označena je simbolom II i puni se kada koristimo program koji uključuje i pretpranje, koji se koristi za čišćenje jako zaprljane odeće.

Dakle, ako želite da vaša mašina ta veš odradi i pretpranje, punite sva tri odeljka u pregradi.

kućni poslovi, veš mašina, pranje veša
foto: Shutterstock

Kada treba koristiti pretpranje?

Iako neki smatraju da je pretpranje "besmisleno" može biti od pomoći kada je jako zaprljan veš. Naime, ako su u pitanju fleke koje se teško odstranju dodatni prašak i program od dvadesetak minuta će pripremiti veš i pokušati da fleku razgradi, a potom da je glavno pranje ukloni.

Kada pretpranje ne pomaže, rešenje je da se na fleku nanese adekvatan proizvod pre stavljanja u veš mašinu, mnogi koriste za uporne fleke dve kapi deterdženta za sudove koje se utrljaju na fleku, a potom se taj veš ubaci u mašinu.

(Kurir.rs/ŽenaBlic)

Bonus video:

01:40

ŠTEDITE ELEKTRIČNU ENERGIJU: Dragoceni saveti kako da vam računi za struju uvek budu minimalni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track