Najnovije vesti

OVAJ SASTOJAK MOŽE POKVARITI UKUS RUSKE SALATE: Evo kako da na PRAVI NAČIN skuvate povrće za GLAVNO PREDJELO na slavskoj trpezi
Foto: Profimedia

kraljica trpeze

OVAJ SASTOJAK MOŽE POKVARITI UKUS RUSKE SALATE: Evo kako da na PRAVI NAČIN skuvate povrće za GLAVNO PREDJELO na slavskoj trpezi

Žena -

Sezona slava je u jeku, a kraljica slavskih predjela, kada je slava mrsna, svakako je ruska salata. Iako se masovno sprema u našim domaćinstvima pa postoje razne varijacije na temu ruske salate, postoje neke cake koje treba da imate u vidu da bi vaša ruska salata bila ukusna. Na primer, mešavina zamrznutog povrća je - ne, nikako!

Jasno je da se brzo živi i da je svaka ušteda vremena dobrodošla, ali zamrznuto povrće nije adut za uštedu vremena jer ruska salata sa njim ima bljutav ukus i to jednostavno nije to.

Kada smo kod povrća, krompir za rusku vam možda deluje kao mačji kašalj, ali sada ćemo vam objasniti zašto morate da mu posvetite veliku pažnju, a za to smo savete potražili od jedne od naših najboljih food blogerki Maje Babić. Evo šta je o krompiru za rusku napisala Maja u okviru jednog od najboljih recepata za rusku salatu na domaćem internetu:

ruska salata
foto: Profimedia

Odmerite i skuvajte 500 g krompira, a u samu salatu ode manje. Birajte što manje krompire, veličine jajeta, zato što će takvi moći da stanu u seckalicu za kuvana jaja. Ta spravica ume da bude od pomoći kod seckanja krompira, šargarepe i naravno, jaja, jer daje ujednačene kockice na relativno jednostavan način. Potrebna je dobra seckalica, ne neka mlitava kakve se često nađu po pijacama. Jedna takva pijačna mi se iskrivila bukvalno posle prve upotrebe, i to na jajima, dakle osnovnu funkciju nije vršila valjano. Imam jednu baš čvrstu koju sam nasledila od baka-svekrve, i jednu osrednje ali dovoljne čvrstine za koju se ne sećam odakle mi.

ruska salata
foto: Profimedia

Za krompir je bitno i da se ne raskuva, 25 minuta kuvanja, ne više. Meri se vreme od početka ključanja vode, a nadalje voda treba tek blago da vri. Krompir kuvajte u ljusci. U vodu stavite dosta soli, recimo dve kašičice, da sam krompir ne bi bio bljutav iznutra. Kockice krompira u salatu stvaljate na samom kraju, kad ste sve ostalo spojili i izmešali da biste izbegli pretvaranje krompira u pire. Kockice svih drugih sastojaka nisu toliko sklone gubitku forme.

krompir
foto: Profimedia

Kod krompira može da se desi da je loš, u smislu da se toliko raspadne tokom (pravilnog) kuvanja, da je jednostavno nemoguće iseći ga na kockice. Takav krompir jednostavno nemojte stavljati u rusku, jer će sve upropastiti. Da se ipak ne bi bacio, može se upotrebiti za neki proizvod od krompira, na lrimer piroške”, savetuje Maja Babić.

(Kurir.rs/Blic žena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track